- Dezvoltatorul OpenAI a declarat că ar fi imposibil să creeze instrumente precum chatbot-ul său ChatGPT fără acces la materiale protejate de drepturi de autor.
- Cresc presiunile asupra firmelor de inteligență artificială cu privire la conținutul folosit pentru antrenarea produselor lor.
- New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft, acuzându-i de „utilizarea ilegală” a muncii sale pentru a-și crea produsele.
Dezvoltatorul OpenAI a declarat că ar fi imposibil să creeze instrumente precum chatbot-ul său ChatGPT fără acces la materiale protejate de drepturi de autor, pe măsură ce crește presiunea asupra firmelor de inteligență artificială cu privire la conținutul utilizat pentru a-și antrena produsele.
Advertisment
Chatboți precum ChatGPT și image generators precum Stable Diffusion sunt „antrenate” pe baza unei vaste baze de date preluate de pe internet, mare parte dintre acestea fiind acoperite de drepturi de autor – o protecție legală împotriva utilizării fără permisiune a muncii cuiva.
Luna trecută, New York Times a dat în judecată OpenAI și Microsoft, care este unul dintre principalii investitori în OpenAI și folosește instrumentele sale în produsele sale, acuzându-i de „utilizarea ilegală” a muncii sale pentru a-și crea produsele, scrie The Guardian.
Recomandări
Cum se apără OpenAI
Într-o declarație adresată Comisiei pentru comunicații și digital din Camera Lorzilor, OpenAI a declarat că nu poate antrena modele lingvistice de mari dimensiuni, cum ar fi modelul GPT-4 – tehnologia care stă la baza ChatGPT – fără a avea acces la lucrări protejate prin drepturi de autor.
„Deoarece drepturile de autor acoperă în prezent aproape orice fel de exprimare umană – inclusiv postările de pe bloguri, fotografii, postările de pe forumuri, fragmente de cod software și documente guvernamentale – ar fi imposibil să se antreneze modelele de inteligență artificială de top fără a utiliza materiale protejate de drepturi de autor”, a declarat OpenAI în prezentarea sa.
OpenAI spune că limitarea materialelor de formare la cărți și desene care nu mai sunt protejate prin drepturi de autor ar produce sisteme de A.I. inadecvate: „Limitarea datelor de instruire la cărți și desene din domeniul public create cu mai mult de un secol în urmă ar putea duce la un experiment interesant, dar nu ar oferi sisteme de inteligență artificială care să răspundă nevoilor cetățenilor de astăzi.”
Citește și
- Marcel Boloș: „Anul 2024 este cu zero impozite şi taxe noi. Să fie clar. E decenţa minimă pentru mediul de afaceri”
- Licențiat în vrăjitorie. Universitatea din Exeter anunță în 2024 un master de Magie și științe oculte
- Misiunea Peregrine este în pericol. Experţii de la Astrobotic încearcă să remedieze o scurgere de combustibil