• Bill Gates și Xi Jinping s-au întâlnit vineri.
  • Gates se află săptămâna aceasta la Beijing pentru prima sa călătorie în capitala chineză din 2019.
  • Xi i-a spus lui Gates că este „primul prieten american pe care l-am văzut anul acesta” .

Bill Gates și Xi Jinping s-au întâlnit vineri, marcând prima întâlnire particulară cunoscută a liderului chinez cu o personalitate occidentală din domeniul afacerilor din ultimii ani, scrie Washington Times.

Gates, cofondatorul Microsoft și al cincilea cel mai bogat om din lume, se află la Beijing în această săptămână pentru prima sa călătorie în capitala chineză din 2019, înainte de pandemie.

În timpul întâlnirii lor, Xi i-a cerut lui Gates să contribuie la promovarea relațiilor dintre SUA și China, salutându-l călduros pe magnatul din domeniul tehnologiei. „Sunt foarte fericit să vă văd. Nu ne-am văzut de mai bine de trei ani… și sunteți un vechi prieten de-ai noștri” , a spus Xi, potrivit presei de stat chineze.

Recomandări

COLDPLAY CÂNTĂ LA BUCUREȘTI
ZELENSKI PRIMEȘTE AJUTOR DIN GERMANIA
DISPUTA PATRIOT SE MUTĂ LA CSAT
HAMAS RĂSPUNDE CERERII DE PACE
CINE ȚI-A LUAT SECTORUL?
FRANCOISE HARDY A MURIT

Xi a continuat spunându-i lui Gates că este „primul prieten american pe care l-am văzut anul acesta”.

„Întotdeauna am crezut că fundamentul relației dintre SUA și China se află în oameni. Îmi pun speranța în poporul american”, a declarat liderul chinez.

Recenta vizită a miliardarului vine într-un moment precar pentru relațiile dintre SUA și China. Tensiunile sunt puternice în ceea ce privește viitorul inteligenței artificiale și al semiconductorilor avansați, raidurile oficialilor chinezi asupra companiilor internaționale și temerile tot mai mari că China ar putea ataca Taiwanul.

Președintele chinez Xi Jinping subliniază cooperarea dintre SUA și China în cadrul unei întâlniri cu Bill Gates

Nu este prima dată când Xi face apel la oamenii de afaceri americani pentru a contribui la îmbunătățirea relațiilor dintre cele două țări. În 2021, Xi i-a scris fostului președinte și director general al Starbucks, Howard Schultz, sugerându-i să ajute la promovarea legăturilor bilaterale, potrivit presei de stat chineze.

Întâlnirea lui Gates cu liderul celei de-a doua economii a lumii a avut loc la o zi după ce fundația familiei sale s-a angajat să aloce 50 de milioane de dolari pentru cercetare în China pentru descoperirea de medicamente și tratamente pentru „boli infecțioase precum tuberculoza și malaria, care afectează în mod disproporționat persoanele cele mai sărace din lume”, potrivit unei declarații a Fundației Gates.

Antreprenorul este unul dintre cei mai importanți lideri de afaceri străini care au reușit să pătrundă în China, Microsoft fiind unul dintre singurii giganți occidentali din domeniul tehnologiei care își păstrează prezența în această țară, în timp ce alții au fost excluși.

Compania a avut un laborator de cercetare extrem de influent în țară timp de decenii.

În anii anteriori, Gates s-a bucurat de relații bune cu Xi. La începutul anului 2020, liderul chinez i-a trimis personal o scrisoare de mulțumire pentru că a trimis fonduri de urgență țării sale în lupta împotriva COVID-19.

Citește și

Petre Daea, dezamăgit pe holurile Parlamentului pentru că a fost lăsat pe dinafară de Guvern. Reacția lui Marcel Ciolacu

FOTO. Iubita lui Al Pacino a născut. Cei doi au fost surprinși plimbându-se în oraș

Fostul secretar de stat al SUA, Henry Kissinger, nu crede că Putin va supraviețui politic unui război pierdut de Rusia