• Henry Kissinger a acordat un interviu pe larg pentru redactorul șef de la Bloomberg, John Micklethwait.
  • Fostul Secretar de Stat al SUA nu crede că Putin va supraviețui politic unui război pierdut de Rusia.
  • Kissinger consideră că inteligența artificială va schimba conștiința umană definitiv.

Președintele Vladimir Putin s-ar putea lupta să se mențină la putere dacă războiul din Ucraina va forța Rusia să renunțe la agresiunea militară și să accepte un acord de pace cu Europa, a declarat fostul secretar de stat american Henry Kissinger, scrie Bloomberg.

,,Mi-aș dori o Rusie care să recunoască faptul că relațiile sale cu Europa trebuie să se bazeze pe un acord și pe un fel de consens și cred că acest război, dacă se va încheia în mod corespunzător, ar putea face acest lucru realizabil” , a declarat Kissinger într-un interviu acordat redactorului-șef al Bloomberg, John Micklethwait.

Henry Kissinger nu crede în Vladimir Putin

Întrebat dacă Putin ar putea supraviețui la putere dacă războiul s-ar încheia în acești termeni, Kissinger a răspuns: ,,Este improbabil” .

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Diplomatul veteran a declarat că este important ca Ucraina să iasă din război ca o democrație puternică și că este de preferat să se evite ,,dizolvarea Rusiei sau reducerea Rusiei la o impotență plină de resentimente” , ceea ce riscă să alimenteze noi tensiuni.

El l-a descris pe Putin ca pe o ,,figură de tip Dostoievski, asaltată de ambivalențe și aspirații neîmplinite” , care este foarte capabil să exercite puterea ca lider și care a folosit-o ,,în mod excesiv” în legătură cu Ucraina.

Putin l-a primit în mod frecvent pe Kissinger în Rusia în timpul guvernării sale de aproape un sfert de secol la Kremlin și a declarat la o întâlnire din 2012 că relația lor se întinde de la mijlocul anilor 1990, când era viceprimar al orașului Sankt Petersburg.

Kissinger a declarat în interviul acordat Bloomberg că Putin a fost atât moștenitorul unei perspective rusești tradiționale, cât și o persoană care a crescut pe străzile din Leningrad, în prezent Sankt Petersburg, unde mai mult de jumătate din populație a murit de foame în timpul celui de-al Doilea Război Mondial și s-a confruntat cu o amenințare constantă.

Putin ,,a tradus acest lucru prin faptul că nu a vrut niciodată ca puterea militară europeană să fie la îndemâna Sankt-Petersburgului și a orașelor mari precum Moscova” și a reacționat ,,la limita iraționalității” la expansiunea acesteia, a spus Kissinger.

Secolul lui Henry Kissinger: De la tensiunile dintre SUA și China la soarta Rusiei

În timp ce SUA și aliații săi au avut dreptate să se opună atacului Rusiei asupra Ucrainei, este ,,din ce în ce mai important” ca părțile implicate în conflict să se gândească la modul în care doresc să pună capăt acestuia prin diplomație, a declarat Kissinger. Există riscul ca relațiile militare dintre puteri să domine gândirea geopolitică și să transforme războiul într-un conflict global prin atragerea unor țări precum China, a adăugat el.

,,Europa va deveni mai stabilă, lumea va deveni mai stabilă atunci când Rusia va accepta faptul că nu poate cuceri Europa, dar că trebuie să rămână parte a Europei printr-un fel de consens, așa cum fac și alte state” , a spus el.

,,Dar, în prezent, Rusia este atât de zdrobită încât vede că este un factor de politică internațională în alte regiuni și devine un subiect de competiție europeană între diferitele state” .

Dacă situația politică îi dă multe motive de îngrijorare, avansul tehnologic îi oferă optimism. Este convins că suntem în fața unui moment care va schimba conștiința umană. Asta cu ajutorul inteligenței artificiale.

,,Care este esența acestor mașinării? Noi punem întrebări acestor mașinării. Aceste mașinării sunt apoi capabile să încapsuleze toate cunoștințele pe care le-am învățat, dar nu le putem păstra într-un singur creier sau o singură mașinărie. Uită-te la ea. Ne dă un răspuns și noi acționăm pe baza acestuia. Aceasta este o nouă realitate care va fi studiată timp de decenii. ” , a adăugat Henry Kissinger, fost Secretar de Stat al SUA.

Interviul din 7 iunie de la New York a fost o retrospectivă asupra vieții și carierei lui Kissinger, după ce acesta a împlinit recent 100 de ani.

Kissinger pariază pe A.I.

,,Suntem în acest moment la marginea prăpastiei. Una dintre marile probleme este că ambele tabere trebuie să facă un pas în spate simultan. Dacă doar una dintre ele face un pas în spate, cade. Așa că ambele trebuie să decidă să elibereze tensiunea din toată situația.” , a mai precizat fostul Secretar de Stat al SUA.

În 1973, Henry Kissinger primea premiul Nobel pentru negocierile care au dus la oprirea focului în Vietnam. Acum, el crede că suntem la un pas de un nou conflict între Statele Unite și China. De data asta, din cauza tensiunilor din Taiwan. Kissinger nu crede însă că este responsabilitatea unei singure părți pentru evitarea unei escaladări.

Citește și

Petre Daea, dezamăgit pe holurile Parlamentului pentru că a fost lăsat pe dinafară de Guvern. Reacția lui Marcel Ciolacu

Un bărbat s-a împușcat singur în somn, după ce a visat că este atacat

FOTO. Microscopic Handbag apare pe piață. Ce dimensiuni are cea mai mică „poșetă” din lume