• Halving-ul Bitcoin se întâmplă la fiecare 210.000 de blocuri minate.
  • Bitcoin este prima iterație de bani privați din lume.
  • Poți transfera orice fel de sumă, fără întrebării sau complicații.

Halving-ul Bitcoin s-a încheiat cu succes. 20 aprilie este data celui de-al 4-lea halving. Ce se întâmplă mai exact? Reward-ul pentru mineri se înjumătățește și ajunge la 3,125 BTC la fiecare bloc minat. Asta face ca inflația Bitcoin să rămână redusă și să scadă. Bitcoin e la prețul de 65.000 de dolari. La ultimul halving, era în jur de 8.600 de dolari. Adică o apreciere de 755%. De ce este important halving-ul și cum influențează prețul BTC?

Când se întâmplă fiecare halving și de ce este important pentru Bitcoin?

Halving-ul Bitcoin se întâmplă la fiecare 210.000 de blocuri minate. Adică la aproxiamtiv fiecare 4 ani, deoarece un bloc este validat la aproximativ fiecare 10 minute. Asta e design-ul rețelei de la crearea lui în 2009. Practic, cei care securizează rețeaua, minerii, sunt recompensați pentru validarea fiecărui bloc nou din rețea. La început, recompensa era de 50 Bitcoin. Fiind înjumătățită de 4 ori, acum este 3,125 BTC. Totalul maxim de BTC este de 21 de milioane de monede.

Acum, în circulație, sunt aproximativ 19,7 mil., din cauza sau mai bine zis datorită mecanismului său de introducere de noi monezi în piață, ultimul BTC va intra în piață în 2140. Astea sunt estimările. Iar asta face ca BTC să aibă un supply finit și inflație aproape de 0. De reținut este că Bitcoin este prima iterație de bani privați din lume. Dacă banii tăi sunt ținuți în bănci, Bitcoin are un portofel privat, la care doar tu ai acces. Poți transfera orice fel de sumă, fără întrebării sau complicații. Și nu doar în timpul săptămânii, cum este la majoritatea băncilor. Bitcoin trăiește și se tranzacționează 24/7. Îi trimiți oriunde vrei, în câteva minute. Ai nevoie doar de acces la internet. Iar dacă încă nu crezi în acest asset, întreabă pe Google cine este activul cu cea mai mare creștere în ultimii 10 ani. Un singur răspuns este corect, iar Google îți spune, sau mai bine zis arată, negru pe alb. E vorba de Bitcoin.

Recomandări

SUSPECTUL E ARESTAT
LARA NU VREA LA SENAT
SUA NU ÎNCHIDE GUVERNUL
ÎNCEP CONSULTĂRILE
UNDE MERGI LA BRUNCH
REVOLUȚIA AJUNGE ÎN CAPITALĂ

Cum influențează halving-ul prețul Bitcoin? Continuă creșterea?

Imposibil de spus ce urmează. Singurul lucru pe care îl putem face este să analizăm puțin istoria, s-o înțelegem și poate ne dăm seama ce urmează. Vorba aia, istoria nu se repetă, dar rimează. De-a lungul existenței sale, Bitcoin a avut parte de mai multe evenimente notabile. El a crescut, practic, de la aproape 0 dolari, până la 65.000 de dolari cât este acum. Nici nu are sens să spun în cifre cât este creșterea procentuală. Dar opinii controversate au existat tot timpul. Nu are valoare, doar teroriștii îl folosesc, este o schemă ponzi și altele.

Cu toate acestea, valoarea de piață a Bitcoin este de 1.284 de mld. $. Mai mult decât valoarea companiilor precum Meta, Berkshire, Visa sau JP Morgan. Odată cu fiecare halving, creșterea parabolică începea. Plus 9.300% după primul halving. Plus 3.000% după al doilea. Sau plus 800% după al treilea. Istoric, halving-ul aduce și aprecierea prețului BTC. Dar avem și premiere în acest an. Aprobarea ETF-urilor pe spot aduc la masa investitorilor fonduri cu mult capital. BlackRock, Fidelity sau ARK 21 Shares sunt doar câțiva care oferă acest serviciu. Bitcoin atinge un nou maxim istoric înainte de halving, în martie. Pentru prima dată în istorie. Și încă ceva, închide 7 luni consecutive pe plus. Tot o premieră. Poate că e datorită instituțiilor, care încep să cumpere acest ETF. Deci, istoric, prețul BTC ar trebui să crească, în continuare, ca după fiecare halving. Acum, rămâne de văzut dacă asta se va întâmpla sau când se va întâmpla.

Citește și