• Nanobulele magnetice sunt viitorii biți în informatică.
  • Până în prezent viteza maximă a skyrmionilor era de 100m/s.
  • Talia lor minusculă permite o mare capacitate de stocaj informatic.

O echipă de cercetători de la CNRS a descoperit că schirmionii, nanobule magnetice, ar putea fi mișcați folosind un curent electric la viteze record, de până la 900 m/s. Poate fi un pas extrem de important către proiectele de dezvoltare a calculatoarelor viitorului.

De ce este revoluționară această nouă descoperire și ce perspective de viitor există?

Aceste nanobule care se așteaptă să fie viitorii biți în memoriile computerelor constituie o cale de îmbunătățire pentru procesarea informațiilor în dispozitivele electronice. Într-adevăr, dimensiunea lor mică, de numai câțiva nanometri, adică în jur de zece atomi, promite o capacitate mare de calcul și stocare a informațiilor, împreună cu un consum redus de energie.

Până acum, viteza de mișcare a acestor nanobule a fost limitată la 100 m/s – prea lentă pentru aplicațiile computerizate. Dar datorită folosirii unui material antiferomagnetic  ca suport, oamenii de știință au reușit să ridice viteza skyrmionilor de 10 ori  față de ceea ce s-a observat până acum.

Recomandări

CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE
CUM E VREMEA ZILELE URMĂTOARE
CÂND ÎNCEP COPIII SĂ FOLOSEASCĂ A.I.
CÂT NE COSTĂ SĂ NE APĂRĂM
NEHAMMER IMPUNE CONTROALE STRICTE

Publicat azi în revista Science, acest rezultat deschide noi perspective pentru dezvoltarea unor dispozitive de calcul mai eficiente și mai economice.

Citește și