• Ketamina este un anestezic disociativ utilizat în chirurgie și pentru a ameliora durerea.
  • Ketamina este, de asemenea, utilizată pentru a seda animalele în practica veterinară.
  • Ketamina este un amestec de două molecule, denumite de obicei S-Ketamina și R-Ketamina.

Elon Musk a descris recent utilizarea unor cantități mici de ketamină o dată la două săptămâni” pentru a gestiona valurile chimice” care îi provoacă depresia. El spune că este de ajutor pentru a ieși dintr-o „stare de spirit negativă”, anunță ABC News.

Acest lucru a provocat o serie de reacții în mass-media, inclusiv pe X, deținut de Musk, de la un sprijin puternic pentru alegerea tratamentului lui Musk, până la acuzații că acesta ar avea o problemă cu drogurile.

Ketamina a fost folosită pentru prima dată ca anestezic

Ketamina este un anestezic disociativ utilizat în chirurgie și pentru a ameliora durerea.

Recomandări

CUM PUTEA FI EVITAT RĂZBOIUL RUSO-UCRAINEAN?
TRUMP ȘI ORBAN VOR SĂ FACĂ ALIANȚĂ
TAYLOR ȘI TRAVIS, SURPRINȘI ÎN LAS VEGAS STRIP
CE SPUNE MAȘINA TA DESPRE TINE?
CUM S-AU CUNOSCUT WILLIAM ȘI KATE?
RAY CHAN A MURIT LA 56 DE ANI

La anumite doze, oamenii sunt treji, dar sunt deconectați de corpul lor. Acest lucru o face utilă pentru paramedici, de exemplu, care pot continua să vorbească cu pacienții răniți în timp ce medicamentul blochează durerea, dar fără a afecta respirația sau fluxul sanguin al persoanei.

Ketamina este, de asemenea, utilizată pentru a seda animalele în practica veterinară. Ketamina este un amestec de două molecule, denumite de obicei S-Ketamina și R-Ketamina.

S-Ketamina, sau esketamina, este mai puternică decât R-Ketamina și a fost aprobată în 2019 în Statele Unite sub denumirea de medicament Spravato pentru depresia gravă și de lungă durată care nu a răspuns la cel puțin două alte tipuri de tratamente.

Se crede că ketamina modifică substanțele chimice din creier care afectează starea de spirit. Deși nu se cunoaște modul exact în care ketamina acționează asupra creierului, oamenii de știință cred că aceasta modifică cantitatea de neurotransmițător glutamat și, prin urmare, schimbă simptomele depresiei.

Cum a fost dezvoltată?

Ketamina a fost sintetizată pentru prima dată de către chimiștii de la compania farmaceutică Parke Davis din Michigan, în Statele Unite, ca anestezic. A fost testată pe un grup de deținuți la închisoarea Jackson din Michigan în 1964 și s-a constatat că are o acțiune rapidă și puține efecte secundare.

Administrația americană pentru alimente și medicamente a aprobat ketamina ca anestezic general în 1970. În prezent, ca medicament anestezic, se află pe lista de bază a Organizației Mondiale a Sănătății a medicamentelor esențiale pentru sistemele de sănătate din întreaga lume.

Cum rămâne cu utilizarea sa ilicită?

Preocuparea cu privire la utilizarea și abuzul de ketamină este sporită de decesele foarte mediatizate legate de acest drog.

Ketamina a fost utilizată ca drog recreațional încă din anii 1970. Oamenii declară că aceasta îi face să se simtă euforici, în stare de transă, plutitori și visători. Cu toate acestea, cantitățile utilizate în scop recreativ sunt de obicei mai mari decât cele folosite pentru tratarea depresiei.

Informațiile despre decesele cauzate de ketamină sunt limitate. Cele care sunt raportate se datorează accidentelor sau ketaminei combinate cu alte droguri. Nu au fost raportate decese în cadrul tratamentelor.

Reducerea stigmatizării

Depresia este a treia cauză principală de dizabilitate la nivel mondial și sunt necesare tratamente eficiente.

Este mai înțelept să cereți sfatul medicului cu privire la tratamentul depresiei decât să urmați sfaturile lui Musk cu privire la medicamentele pe care să le folosiți.

Cu toate acestea, discuția publică a lui Musk despre problemele sale de sănătate mintală și despre experiențele sale de tratament are potențialul de a reduce stigmatizarea depresiei și a căutării de ajutor pentru afecțiunile de sănătate mintală.

Citește și