INS: Economia României a crescut în primele nouă luni ale anului cu 1,1%. Răzvan Botea: „Nu știu dacă va mai rămâne în picioare prognoza de creștere economică de 2% până la finalul anului”

Economia României a crescut în primele nouă luni ale anului cu 1,1%, arată datele INS. Asta înseamnă o încetinire semnificativă. În T3, PIB-ul a avut un avans de doar 0,2% față de perioada similară din 2022.

Ritmul de creştere s-a diminuat semnificativ în T3, după ce în T2, economia a avut un plus de 1% fată de perioada similară din 2022, iar în T1 creşterea a fost de 2,4%. Pe serie ajustată sezonier, fată de perioada similară din 2022, PIB a crescut în primele nouă luni cu 1,9%, iar în T3 cu 2,1%.

„Această creștere arată niște nori de furtună destul de puternici. Aproape toți economiștii, dar mai ales economiștii guvernului, care de obicei sunt mai optimiști, așteptau o accelerare a economiei. Vedem, iată, o frână puternică. 0,2% de la un trimestru la celălalt este o creștere foarte redusă în condițiile în care se aștepta o accelerare. Nu știu dacă va mai rămâne în picioare prognoza de creștere economică de 2% până la finalul anului, pe care o are guvernul în acest moment”, a explicat Răzvan Botea, editor ZF, la Aleph News.

Potrivit celor mai recente  prognoze ale Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză (CNSP), economia ar urma să crească cu 2% în 2023 şi să accelereze la un avans de 3,4% în 2024.

Citește și

Exit mobile version