• Boloș spune că încasările la bugetul de sănătate au crescut la aproximativ 5 mld. lei lunar.
  • El arată că un angajat încasa mai mulţi bani dacă este în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă.
  • „Am rămas tot cu deficit de fonduri la bugetul de sănătate, tot cu nemulţumiri din partea pacienţilor pentru „nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilităţi”, adaugă ministrul de Finanţe.

„Taxa pe boală” nu există în Codul Fiscal, spune ministrul Finanţelor, Marcel Boloș, în plenul Camerei Deputaţilor, în care se dezbate moţiunea simplă împotriva sa.

„Ca ministru al Finanţelor, este important să subliniez angajamentul meu faţă de procesele democratice şi respectul pentru opiniile şi preocupările exprimate de toţi membrii Parlamentului. Trist este însă când unii aleg să folosească instrumentele democratice pentru lupte politice meschine care uneori ne plasează în situaţii de-a dreptul paradoxale. Da, se pare că astăzi sunt aici să vorbesc despre o aşa numită <taxă pe boală>, care nu există în Codul Fiscal. Avem însă cu totul altceva în Codul Fiscal care este cu totul alt lucru şi anume: Contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate, sau, cum îi spunem noi, CASS, pe care ar trebui să o plătească toată lumea, toţi asiguraţii din sistemul de sănătate, pentru a nu genera deficite bugetului de sănătate şi mai mari faţă de cele care le avem în prezent”, spune Marcel Boloş la dezbaterea moţiunii simple depusă de USR împotriva sa.

El afirmă că, urmare a eliminării facilităţilor fiscale de la constructori, IT-işti, industria alimentară şi agricultură, pentru a aduce mai mulţi bani la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, încasările la bugetul de sănătate au crescut la aproximativ 5 mld. lei lunar, „însă tot insuficient faţă de nevoia de fonduri pentru sănătate pe care România o are”.

Recomandări

A.I. NEWS
ULTIMATUM PENTRU HAMAS
CÂT INVESTESC PARTIDELE ÎN PROPAGANDĂ
UNDE MERGE REGELE CHARLES
MACRON A IEȘIT LA ATAC
FERRARI LANSEAZĂ UN NOU BOLID

„Am rămas tot cu deficit de fonduri la bugetul de sănătate, tot cu nemulţumiri din partea pacienţilor pentru „nu este vorba de o taxă nouă pe concedii medicale, ci de o eliminare a acestei facilităţi. Nu există nicăieri în Uniunea Europeană aşa ceva. Am studiat modelele de finanţare din Germania, Franţa, Italia, Spania. Nu există niciunde un sistem de plată al concediilor medicale atât de ineficient ca în România. Nu are nimeni nicio problemă cu bolnavii oncologici sau cu mamele aflate în concedii de maternitate şi cu atât mai mult cu îngrijirea copiilor bolnavi. Să nu mai spun că îndemnizaţia pentru creşterea copilului nu este supusă măsurii fiscale la care se face referire în moţiune, acestea fiind venituri neimpozabile şi care nu se cuprind în baza de calcul al contribuţiilor sociale obligatorii”, adaugă ministrul Boloș.

El arată că un angajat încasa mai mulţi bani dacă este în concediu medical decât dacă ar fi fost la muncă.

„Haideţi să dăm un exemplu concret: eşti în concediu medical şi ai un salariu brut (bază de calcul pentru contribuţiile sociale) de 10.000 lei lunar, (…) atunci când stai în concediu medical primeşti în mână 6.750 lei, iar atunci când eşti la serviciu primeşti 5.850 lei; adică un plus de 900 lei. Şi asta pentru că te afli în concediu medical, iar pe perioada în care eşti în concediu medical nu plăteşti CASS”, menţionează Marcel Boloş.

Citește și