- Moody’s preconizează un deficit bugetar de 5,7% din PIB în 2024.
- Moody’s se aşteaptă ca guvernul să nu ia măsuri de reducere a deficitului decât după alegerile parlamentare.
- Ratingul suveran al României rămâne pe ultima treaptă recomandată investiţiilor.
Economia României va accelera în 2024, crede agenţia de rating Moody’s, în ultimul raport publicat despre România. Creşterea va fi susţinută de consum, dar şi de investiţiile publice, şi private, în timp ce Guvernul se va confrunta în continuare cu deficite macroeconomice ridicate. Deficitul bugetar pe care îl va înregistra guvernul României va fi de 5,7% din PIB în 2024, peste ținta asumată momentan de guvernul Ciolacu de 5,7% din PIB.
Advertisment
„Mi se pare interesant că spune că deficitul va scădea prin comparație cu deficitul de anul trecut, dar va fi peste ținta de 5% pe care guvernul Ciolacu o are în acest moment. Pare că agenția de rating și mai multe instituții s-au făcut destul de comfortabile că acest deficit bugetar nu va scădea foarte mult, cel puțin nu la 3% din PIB, cât ar trebui să ajungă în 2024, conform angajamentelor pe care România și le-a asumat în fața Comisiei Europene. Suntem singura țară din UE care se află în procedura de deficit excesiv”, a explicat Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar, la Aleph News.
Moody’s a păstrat ratingul de ţară al României la categoria recomandată investiţiilor, cu perspectivă stabilă. Ratingul Baa3 acordat de Moody’s României reflectă potenţialul puternic de creştere a economiei, susţinut de fondurile importante de la Uniunea Europeană şi de investiţii străine directe. Cu toate acestea, ratingul suveran al României rămâne pe ultima treaptă recomandată investiţiilor.
Recomandări
Citește și
- Dacă îți iei concediu medical, plătești 10% din venituri statului. Din taxa pe boală, Guvernul încasează peste 500.000 de euro pe zi
- Ce e „Sindromul Havana”? Boala misterioasă care a afectat diplomații americani ar avea legătură cu agenții ruși
- Ministerul Finanțelor ia aproape 2 miliarde de lei de la bănci, prin două emisiuni. Analist economic: „În 2023 s-a împrumutat de la bănci în fiecare lună și continuă și acum”