- Munca la distanţă riscă să aducă scăderi de până la 800 milioane de dolari din valoarea clădirilor de birouri.
- Cererea de spaţii de birouri va fi cu 13% mai mică până la sfârşitul deceniului.
- Adoptarea modelului de muncă hibridă a dus la scăderea nevoii de spaţii de birouri.
Potrivit unui raport, munca de acasă riscă să șteargă 800 de miliarde de dolari din valoarea clădirilor de birouri din marile orașe din lume până în 2030. După pandemia de covid doar 37% dintre lucrători aleg să meargă la birou în fiecare zi. Se estimează că cererea de spații de birouri ar putea fi cu 13% mai mică până la sfârșitul deceniului față de nivelul din 2019.
Cristian Nicola, expert imobiliare Invest Point:
Work from home va afecta în mod direct piața de birouri. Cristian Nicola, expert imobiliare Invest Point a vorbit pe larg la Aleph News despre impactul muncii de acasă în rândul investitorilor. ,,Trebuie luat în calcul că această piață este destinată investiților cu capital foarte mare, adică 50-100 milioane de euro. Impactul pe termen scurt se va vedea în contabilitatea acestor companii, iar pe termen lung sunt mai puține companii de birouri cerute și dezvoltate și mult mai bine adaptate la noile cerințe ale muncii de acasă.”
,,Orașele din SUA suferă cele mai puternice scăderi, chiriile solicitate au scăzut cu 28%, respectiv 22%. Însă în România nu se văd scăderi majore pe partea de chirii. Acestea pot fi influențate în principal pentru cererea de clădiri de birouri care este influențată de piața economică a României, precum și analiza eficienței acestui tip de muncă.” a adăugat Cristian Nicola.
,,Multe compani fac calcule și încearcă să vadă cea mai bună opțiune: dacă este în regulă pentru 2-3 zile de acasă sau chiar full time. Este clar că hibridul va rămâne. Compania analizează în funcție de productivitatea anilor anteriori, dar și eficiența acestui tip de muncă” a susținut Cristian Nicola.
Ariana Vasiu, Expert Imobiliar: Este afectată atât piața de spații, cât și de apartamentelor de închiriat
,,În momentul de față de confruntăm cu o scădere a cererii pentru că majoritatea renunță la o parte din părțile pe care le dețin în momentul de față. Le este mult mai bine ca angajații lor să lucreze de acasă decât de la birou ca să plăteasă atâtea cheltuieli.”
,,Eu cred că la un moment dat, lumea nu o să mai aibă plăcere să lucreze de acasă și o să încerce să meargă la birou. Problema a afectat și partea de chirii, pentru că, spre exemplu, dacă majoritatea lucrează pentru o firmă din București și ei stau în Cluj, nu ma sunt nevoiți să se mute în capitală. Este afectată atât piața de spații, cât și de apartamentelor de închiriat.”
Citește și