• O primă ediție extrem de rară a unei cărți din seria Harry Potter a fost vândută la licitație pentru aproximativ 10.500 de lire sterline.
  • Proprietarul a cumpărat-o cu 30 de pence.
  • Cartea face parte dintr-o ediție rară de 500 de exemplare care au fost tipărite cu o greșeală de tipar pe coperta din spate.

O carte din seria Harry Potter cumpărată cu doar 30 de pence a fost vândută cu 10.500 de lire sterline, după ce s-a dovedit a fi o primă ediție extrem de rară, scrie The Independent.

Exemplarul grav deteriorat al cărții a fost cumpărat după ce o bibliotecă a retras-o din uz.

S-a dovedit a fi unul dintre cele doar 500 de exemplare publicate de Bloomsbury în 1997 și unul dintre cele doar 300 de exemplare trimise bibliotecilor din Marea Britanie.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
ROMÂNI EVACUAȚI DIN GAZA
MACRON A IEȘIT LA ATAC
CÂTE LOCUINȚE DEȚINE TAYLOR SWIFT?
RECONSTRUCȚIA FACIALĂ A UNEI FEMEI DE 75.000 DE ANI
CEI MAI BOGAȚI OAMENI DIN SUA

Această ediție a fost salvată și cumpărată din bibliotecile din Wolverhampton de către un bărbat din Staffordshire, pasionat de cărți toată viața. Bărbatul, care a murit la începutul acestui an, a început să se ocupe de cărți și de suveniruri când era încă la școală.

Sora sa a declarat: „Mergea la vânzări de vechituri și la târguri de biserici și se întorcea cu o grămadă de anuare sau benzi desenate. Când s-a mutat în urmă cu patru ani, a pus totul în sute de cutii, multe dintre ele în containere.

„Ea a spus că el știa că are cartea, dar nu-și amintea unde, așa că au presupus că a fost pierdută cumva. Acum că a ieșit din nou la lumină, noi, ca familie, suntem destul de încântați.”

Proprietarul a murit în mod neașteptat la vârsta de 55 de ani, iar cartea a fost găsită după ce o echipă de la Richard Winterton Auctioneers a răscolit printre lucrurile sale.

Licitatorul Richard Winterton a declarat: ,,Suntem absolut încântați de acest rezultat. Acest exemplar, primul din seria originală de cărți scrise de JK Rowling, a fost în mod clar bine citit și are încă eticheta de identificare a bibliotecii, autocolantul de pe spate cu litera J, ștampila de retragere și prețul de vânzare de 30p. „

Nu este prima dată când Harry Potter și Piatra Filozofală devin magice în acest fel: o ediție foarte rară a cărții cu ocazia celei de-a 15-a aniversări, câștigată în cadrul unui concurs, a fost vândută cu 8.000 de lire sterline la o licitație în decembrie 2022.

În luna martie a aceluiași an, un exemplar imaculat al aceleiași cărți, ediția întâi, s-a vândut cu 69.000 de lire sterline.

Citește și

Un nou trend de pe TikTok a provocat moartea a patru persoane, inclusiv a unui tată. La ce pericol sunt expuși utilizatorii

Trei liste ascunse pe telefonul tău care arată tot ce știe Google despre tine. Cum le poți accesa

Câți ruși au murit în Ucraina? O nouă analiză arată ce informații ar putea ascunde Moscova