• Se așteaptă ca licitația colecției de bijuterii a miliardarei austriece Heidi Horton să doboare recordul stabilit în urmă cu mai bine de un deceniu de către regretata actriță Elizabeth Taylor.
  • În 2011, bijuteriile lui Taylor au adunat aproape 116 milioane de dolari la licitație, iar admiratoarea ei, Kim Kardashian, a plătit 64.900 de dolari pentru trei brățări Lorraine Schwartz.
  • Se estimează că cele peste 700 de bijuterii deținute de Horton, care era și colecționar de artă, vor ajunge la peste 150 de milioane de dolari în total.

Se așteaptă ca licitația colecției de bijuterii a miliardarei austriece Heidi Horton să doboare recordul stabilit în urmă cu mai bine de un deceniu de către regretata actriță Elizabeth Taylor, scrie CNN.

În 2011, bijuteriile lui Taylor au adunat aproape 116 milioane de dolari la licitație, iar admiratoarea ei, Kim Kardashian, a plătit 64.900 de dolari pentru trei brățări Lorraine Schwartz.

Cu toate acestea, se estimează că cele peste 700 de bijuterii deținute de Horton, care era și colecționar de artă, vor ajunge la peste 150 de milioane de dolari în total, în cadrul unei serii de licitații care vor avea loc la Four Seasons Hotel des Bergues din Geneva și online în mai și noiembrie, potrivit casei de licitații Christie’s. Prezentată ca fiind „cea mai mare și mai valoroasă” colecție privată de bijuterii care a ajuns vreodată la licitație, Christie’s a declarat că se așteaptă ca aceasta să „eclipseze” colecția Elizabeth Taylor Collection din 2011 și licitația Maharajas & Mughal Magnificence din 2019, care sunt singurele două colecții de bijuterii care au obținut peste 100 de milioane de dolari.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Printre piese se numără un colier cu diamante „Briolette of India” de 90 de carate de Harry Winston, un inel Cartier cu rubin și diamante de culoarea „sânge de porumbel”, o serie de creații moderne și vechi de zeci de ani de la Bulgari și articole de la alte nume de lux precum Tiffany și Van Cleef & Arpels. „The World of Heidi Horten este colecția unei vieți”, a declarat într-un comunicat de presă Rahul Kadakia, șeful internațional de bijuterii al Christie’s. „De la Bulgari la Van Cleef & Arpels, de la o mică piesă de amintire personală la Brioleta Indiei, acesta este visul unui colecționar”.

„Pornind de la primele piese extraordinare pe care le-a achiziționat în anii 1970 și 1980, Horten a continuat să crească și să își curatorieze colecția sofisticată, combinând în mod elocvent modele vintage și moderne de la cele mai importante case de bijuterii din lume, care reprezintă astăzi unele dintre cele mai frumoase exemple care au ajuns vreodată pe piață”, a adăugat Kadakia.

Cea mai importantă colecție de bijuterii din lume

Christie’s a precizat că încasările vor merge către Fundația Heidi Horten, care sprijină Colecția Heidi Horten, muzeul pe care aceasta l-a înființat la Viena, Austria, înainte de a muri, precum și cercetarea medicală, protecția copiilor și alte cauze. „Acesta este un moment istoric pentru Christie’s de a avea privilegiul de a oferi una dintre cele mai frumoase și mai importante colecții de bijuterii din lume, originară din Europa”, a declarat Anthea Peers, președinte la Christie’s EMEA, în comunicat.

Horten avea o avere netă de aproximativ 3 miliarde de dolari atunci când a murit, în iunie anul trecut, potrivit Forbes. Ea a moștenit un miliard de dolari de la primul ei soț, omul de afaceri german Helmut Horten, după ce acesta a murit în 1987. Horten a făcut cunoștință cu farmecul obiectelor frumoase încă de la o vârstă fragedă, întrucât tatăl ei era gravor. Dragostea ei pentru bijuterii și artă s-a adâncit după căsătorie, potrivit casei de licitații. Ea a ajuns să posede o serie de lucrări de artă decorativă, modernă și contemporană, unele dintre acestea fiind adăpostite în muzeul său.

Helmut Horten a acumulat bogăție prin achizițiile sale de afaceri evreiești vândute sub presiune în timpul perioadei naziste, a precizat casa Christie’s. Casa de licitații a precizat că intenționează să facă o „contribuție semnificativă” din încasările licitației către o organizație care promovează cercetarea și educația privind Holocaustul.

Citește și