- Cele mai importante economii de turism rămân SUA, China, Germania, UK și Japonia.
- Industria turismului va angaja până la 430 de milioane de persoane până în 2033.
- SUA va ajunge la 3 trilioane de dolari și va reprezenta 10,1% din economia americană.
Turismul mondial a trecut prin 2 ani grei în perioada pandemiei, dar revenirea este pe măsură, iar cele mai multe state au reușit să se apropie anul acesta de cifrele din 2019 și chiar să le întreacă, însă, experții se așteaptă ca industria să ajungă la 15,5 trilioane de dolari în următorii 10 ani, potrivid unui nou raport.
Ce îi face pe experți să fie atât de optimiști
În primul rând, previziunile vin de la World Travel and Tourism Council, cel mai important grup de susținere dedicat cuantificării impactului economic al industriei. Raportul se bazează pe contribuțiile economice ale principalelor piețe turistice din lume și arată primele cinci cele mai puternice economii de turism și călătorii din 2022 în ceea ce privește contribuția la PIB.
Ele sunt aceleași ca înainte de 2019: SUA, China, Germania, Regatul Unit și Japonia. Franța, Mexic, Italia, India și Spania completează topul primelor 10. Același raport arată că industria turismului va angaja până la 430 de milioane de persoane până în 2033, față de 334 de milioane cât erau în 2019. Asta reprezintă aproximativ 1 din 9 locuri de muncă la nivel global.
Pe de altă parte, aceată cifră, de peste 15 trilioane de dolari reprezintă peste 11,6% din economia globală, o creștere de 50% față de valoarea de 10 trilioane de dolari din 2019, când călătoriile reprezentau 10,4% din produsul intern brut mondial.
Cum se va resimți în economie
Ca de obicei, unii vor câștiga mai mult decât alții. De exemplu, în 2033, se preconizează că sectorul de turism din China va contribui cu 4 trilioane de dolari și va reprezenta 14,1% din economia chineză. În schimb, se preconizează că sectorul din SUA va ajunge la 3 trilioane de dolari și va reprezenta 10,1% din economia americană.
Dacă e să aducem situația și la noi, chiar dacă nu este inclusă și Romania in raport, la noi lucrurile merg mult mai greu. Turiștii straini sunt puțini, iar mare parte din turism este susținut tot de români, mai exact 86%.
Citește și:
- Brics fără Rusia. Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite sunt țările dorite să intre în Brics
- FDA a aprobat primul vaccin pentru virusul sincițial respirator care poate fi administrat gravidelor. Care sunt cauzele și efectele bolii
- Noul Lamborghini electric, botezat de două românce. Andra Guțui: Numele pentru Lamborghini cere o rezonață puternică și agresivitate