- În ultimul raport, OECD spune că în 2024 creșterea economică va fi de doar 2,9%.
- Inflația va reveni în parametri normali în țările din G20 până la finalul lui 2025.
- Tensiunile geopolitice reprezintă un risc semnificativ pentru o creștere a inflației.
Este prea devreme să declarăm victoria împotriva inflației, se arată într-un raport al Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică, citat de Bloomberg. Creșterea economică s-a dovedit mai încăpățânată și astfel și încetinirea prețurilor întârzie mai mult decât era așteptat. Băncile centrale nu trebuie să lase garda jos și este prea devreme să fie spus că majorarea dobânzilor a pus destulă presiune pe prețuri, mai spune raportul citat.
Advertisment
Situația în România
În România, inflația este „un pic mai încăpățânată decât ceea ce vedem la nivel global, pentru că noi avem și o situație particulară, și anume Guvernul Marcel Ciolacu,” declară Răzvan Botea, editor la Ziarul Financiar. „La finalul lui 2023, a venit cu un pachet de măsuri fiscale, de creșteri de taxe și de noi taxe, care au acest efect de, poate nu de a crește inflația, dar cu siguranță de a o face mai încăpățânată, mai lipicioasă,” adaugă acesta.
„Încă din decembrie, am văzut că inflația aproape a stagnat față de noiembrie, după ce în lunile anterioare au fost scăderi destul de abrupte. Acum așteptăm datele pe ianuarie. Banca centrală în frunte cu guvernatorul Mugur Isărescu, se vor uita foarte atenți la această aceste date de pe ianuarie ca să vadă în ce măsură a influențat pachetul fiscal inflația,” mai spune Răzvan.
Recomandări
Citește și:
- NASA anunță „super-Pământul”, o exoplanetă în „zonă locuibilă”
- Aplicațiile de dating schimbă modul în care ne alegem partenerii
- Primul bordel AI din lume. Nemții au intrat în istoria internetului
Partenerii noștri