• Doar 24% dintre cei în vârstă de 20 de ani doresc să lucreze de acasă cu normă întreagă.
  • Pandemia COVID a fost grea pentru toți, dar izolarea forțată a fost deosebit de dăunătoare pentru tineri.
  • Un alt lucru pe care lucrătorii obișnuiau să îl preia în mod informal sunt normele și așteptările care alcătuiesc cultura unei companii.

Tinerii din Generația Z au avut întotdeauna un avantaj la locul de muncă: entuziasmul lor. De când a apărut pandemia, a avut loc o schimbare. Din 2019 până în 2022, potrivit sondajelor Gallup, ponderea persoanelor sub 35 de ani care au declarat că sunt implicate la locul lor de muncă a scăzut de la 37% la 33% – cel mai scăzut nivel din 2011 încoace, informează Business Insider.

În același timp, procentul celor care au declarat că sunt inactivi a crescut de la 12% la 17%. Această creștere a dezamăgirii la locul de muncă a fost atât de puternică încât a eliminat diferența de angajament între tineri și vârstnici.

  1. Lucrul de acasă

Jim Harter, cercetător șef al departamentului de management al locului de muncă de la Gallup, consideră că un factor important este trecerea din era pandemiei la munca la distanță și la munca hibridă. S-ar putea să ne gândim la generația Z ca fiind cea mai flexibilă generație, dar, așa cum s-a raportat anul trecut, ei sunt de fapt cei mai puțin predispuși să prefere un program complet la distanță.

Recomandări

TRUMP RESPINGE SONDAJELE
DIASPORA FACE DIFERENȚA
VIITORUL MOLDOVEI SE DECIDE
NOVO, CONTRA OBEZITĂȚII
SĂNĂTATE CU ORICE CHIP
UNDE MĂNÂNCI AZI?

Doar 24% dintre cei în vârstă de 20 de ani doresc să lucreze de acasă cu normă întreagă, în comparație cu 41% dintre cei în vârstă de 50 și 60 de ani. Munca a devenit mai puțin distractivă și mai puțin educativă pentru ei.

  1. Efectul Slack

Într-o lume la distanță, oportunitățile au început să dispară deoarece conversațiile față în față (care permit o ascultare educativă) sunt înlocuite de mesajele Slack (care nu permit acest lucru).

Problema este chiar mai profundă decât atât. Într-un studiu, cercetătorii au examinat efectele unui program hibrid la o mare companie din China care și-a împărțit aleatoriu personalul în două grupuri: unul care avea opțiunea de a lucra de acasă de două ori pe săptămână și altul care trebuia să vină tot timpul la birou.

În grupul hibrid, cercetătorii au constatat că lucrătorii au trimis mai multe mesaje decât omologii lor cu normă întreagă de la birou – chiar și în zilele în care erau efectiv la birou. Odată ce începi să folosești instrumente de mesagerie digitală, așa cum pandemia i-a forțat pe mulți dintre noi să o facă, aceasta devine modalitatea preferată de comunicare, chiar și atunci când te întorci la birou.

  1. Norme și așteptări neclare

Un alt lucru pe care lucrătorii obișnuiau să îl preia în mod informal sunt normele și așteptările care alcătuiesc politica de funcționare a unei companii. Acest lucru este mult mai greu de realizat în mediile la distanță și hibride, ceea ce face ca experiența de a se alătura unei noi organizații să fie mai stresantă pentru toată lumea. Incertitudinea este și mai grea pentru cei care vin direct de la școală, cu puține cunoștințe despre orice loc de muncă profesional. Când Gartner a întrebat oamenii ce îi împiedică să meargă la birou, cei din Generația Z au fost mai predispuși decât alte generații să citeze anxietatea socială.

Este de înțeles pentru că, într-o lume hibridă, ei nu pot respecta normele care guvernează modul în care ceilalți angajați operează în acel spațiu de birou comun”, spune Duffy. Faptul că nu cunosc normele de la locul de muncă, în ceea ce privește comportamentul sau realizarea lucrărilor, poate duce la o anxietate crescută.”

  1. Tulburarea de stres post-pandemic

Pandemia COVID a fost grea pentru toți, dar izolarea forțată a fost deosebit de dăunătoare pentru tineri. În iunie 2021, un sondaj McKinsey a constatat că, în iunie 2021, cei din generația Z erau de 1,5 ori mai predispuși decât media respondenților să spună că sunt deprimați sau anxioși. Iar stresul pandemiei se adaugă unei crize de sănătate mintală în rândul tinerilor care a precedat COVID.

Cred că oamenii încearcă să ascundă pandemia sub preș, dar ceea ce am trăit cu toții are consecințe”, spune Lindsey Pollak, un consultant care este autorul cărții The Remix: Cum să conduci și să reușești la locul de muncă multigenerațional”. Oamenilor cărora le-a fost perturbată educația sau începutul carierei, le va lua ceva timp să își revină din asta”.

Citește și: