• România a produs în 2023 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022.
  • La nivel global producția de vin a fost afectată din grav din cauza schimbărilor climatice.
  • Din cauza secetei Georgia, Grecia și croația sunt cele mai afectate țări la producția de vin.

România este unul dintre cei mai mari producători de vinuri din Europa. Anul acesta a produs 4,4 milioane de hectolitri de vin, cu 15% mai mult decât în 2022 și cu 4% mai mult decât în ultimii 5 ani.

„Ar fi o oportunitate ideală anul acesta ca multe persoane și mulți străini să cunoască și România din punct de vedere viticol, pentru că noi nu suntem atât de bine cunoscuți, ce-i drept, peste hotare. Sunt foarte mulți oaspeți care sosesc în hoteluri, în restaurante în România și totuși, ei nu știau că noi suntem o țară producătoare de vin”, a declarat Luca Aurelian, somelier, pentr Aleph News.

Producția de vin este în scădere, la nivel global

Totuși Paul Badea, proprietar Crama Serve, spune că la nivel global producția este mult în scădere din cauza schimbărilor climatice. Iar la noi, chiar dacă producția a crescut, a scăzut consumul ultimii ani.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

„Faptul că a scăzut producția la nivelul Uniunii Europene este o oportunitate. În schimb, vorbim de statele de un an pe un trend și atunci ca să putem privi lucrul acesta ca pe o oportunitate și să adaptăm o strategie la informația asta ne trebuie cumva o perioadă mai lungă. Pe de altă parte, scăderea consumului intern e o amenințare pentru noi ca producători și e o provocare, cumva”.

Producătorii francezi se reorientează

Iar producătorii francezi au început să se reorienteze și investesc sute de mii de euro să se mute în Noua Zeelandă, spune Daniel Borțeanu, somelier.

„România, până la ora actuală, din acest punct de vedere nu a fost atât de mult afectată de aceste schimbări climatice. Și acum, referitor strict la anul 2023 ne aducem aminte de lunile mai și iunie când au fost câteva săptămâni în care a plouat, ceea ce a făcut foarte bine viței de vie și strugurelui. Nu s-a mai întâmplat în restul lunilor. Dacă ar mai fi fost undeva înainte de începerea campaniei de strângere de struguri, încă câteva zile de ploaie, eu zic că producția ar fi fost și mai bună din punct de vedere cantitativ”.

Citește și