- Șeful A.I. ar prezenta încredere pentru 64% dintre angajați, arată Oracle.
- A.I.-ul elimină 1.000 de locuri de muncă pe zi, conform portalului Layoff.
- Aproape jumătate din piața globală este expusă la A.I., conform Bloomberg.
Șeful A.I. este o ofertă pe care să n-o mai poți optimiza. Ce se va întâmpla cu angajații când șefii vor fi reprezentați doar de aplicații și de algoritmi? Pare o întrebare dintr-un scenariu utopic, dar viitorul este mult mai aproape decât credem.
Răspunsuri îți oferă Marius Luican, sociog și antreprenor: „Săracii manageri, săracii șefi, săracii lideri, toate cele trei categorii, pentru că sunt trei categorii diferite, sunt și oameni cu viziune, sunt și psihologi, sunt și oameni care ajută la consolidarea identității și a validării emoționale a subalternilor, au tot felul de funcțiuni. Noi, oamenii suntem foarte deschiși să facem tot felul de schimbări, suntem de acord, să fim progresiști, suntem de acord cu cuceririle științei. Problema e că în momentul în care schimbăm ceva din ecosistemul emoțional al nostru sau al celor din jurul nostru, lucrurile devin destul de complicate. În sensul în care ne e foarte greu astăzi să evaluăm implicațiile”.
Oana Botolan, expert HR: Este mai puțin S.F.
Un studiu Oracle şi Future Workplace arăta că 64% dintre angajați ar avea încredere într-un robot șef în funcția de manager. După ce se ghidează angajatul când vine vorba de un job? După prestigiul companiei, cine o conduce, salariul sau mediul de lucru?
Mai multe îți spune de la Oana Botolan, expert în HR: „Sigur că se pot face teste, se pot face experimente dar nu este o variantă luată în calcul sub nicio formă. Ce este în schimb luat în calcul este mai puțin S.F. și implică utilizarea tehnologiei și a aplicațiilor inteligente pentru anumite părți din coordonarea sau măsurarea unei echipe sau măsurarea rezultatelor unei echipe.” Așa că nu e încă momentul pentru cântecul ”Un’ te duci tu, șefule?”
Citește și