• Anul economic 2024 va fi marcat de lupta pentru supremația în IA.
  • Companiile trebuie să fie flexibile, în fața riscurilor geopolitice.
  • Oceanele vor juca un rol important în economie în anul 2024.
  • Lupta pentru supremația Sudului Global va influența planurile de business.

Companiile nu își mai pot face planurile de business fără să țină cont de contextul geopolitic. Ernst and Young face analiza tendințelor în economia mondială în 2024, anul alegerilor în întreaga lume.

Va fi și anul oceanelor. Pe de o parte, în platoul oceanic se găsesc o treime din mineralele necesare pentru a asigura tranziția energetică. Pe de altă parte, pentru că 90% din bunurile la nivel global sunt transportate pe cale maritimă. De aceea companiile trebuie să fie mai flexibile și să gândească planuri pentru eventuale evenimente care ar duce la întârzieri în lanțurile de aprovizionare.

A.I rămâne puternică și în 2024

Iar lupta pentru supremația Inteligenței Artificiale se va înteți în 2024, marile puteri economice intră în cursa pentru reglementare pentru a evita riscurile socioeconomice. Inteligența Artificială va fi și în centrul relațiilor dintre Statele-Unite și China anul viitor. Dar nu doar acordurile sau dezacordurile comerciale dintre cele două țări trebuie urmărite.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Sunt de urmărit și țările emergente, care nu sunt concret aliniate cu nicio putere sau bloc economic. Vorbim despre Arabia Saudită, Turcia, Africa de Sud, Brazilia sau India, care, de altfel, vrea să se poziționeze ca lider al sudului global.

Contextul va fi favorabil pentru investiții și start-up-uri în 2024, mai ales dacă este vorba despre proiecte care răspund provocărilor de mediu, dar trebuie acordată o atenție deosebită piețelor de capital și cursului de schimb al valutelor.

Citește și