Tranzacțiile imobiliare au scăzut cu 20-30%. De ce nu scad și prețurile apartamentelor

Creşterea plafonului pentru TVA-ul de 5% se amână cu un an. Ce riscă clienții care au plătit avansul în perioada octombrie - decembrie 2020

Piața imobiliarelor este în cădere liberă: tranzacţiile imobiliare au scăzut cu până la 30%, s-a construit cu12% mai puțin în prima parte a anului, au fost acordate cu 20-30%, mai puține credite, proprietăţile stau mai mult pe piaţă la vânzare, iar numărul de vizite pentru o proprietate a scăzut chiar şi cu 50%. Cu toate astea, prețurile apartamentelor nu scad, la fel ca în anii 2009, 2010, 2011, ci sunt în creștere.

Directorul editorial al Ziarului Financiar, Cristian Hostiuc, a făcut o analiză a motivelor pentru care nu ar trebui să ne mai așteptăm la o scădere a prețurilor pe piața de imobiliare.

Cursul valutar a fost stabil, salariile nu au fost tăiat, iar oamenii au reușit să își plătească ratele, majoritatea în lei acum, în ciuda creșterii ROBOR și IRCC.

Salariile s-au dublat sau chiar triplat în ultimii 15 ani, iar clasa corporatiștilor în IT a susţinut şi susţine piaţa de achiziţii de apartamente, românii au început să facă bani și pe bursă sau pe piața de crypto.

Și, față de criza anterioară, când s- a prăbușit și piața chiriilor, acum, din contră, a crescut.

Citește mai mult pe Ziarul Financiar

Citește și

Novak Djokovic se retrage din turneul Masters de la Toronto. De ce a luat tenismenul această decizie

Evacuări și de pe insula Corfu. Cinci regiuni din Grecia au risc maxim de incendii luni

LIVE UPDATE. Ziua 516 de război în Ucraina. Moscova atacată cu drone. Rusia acuză Ucraina de atac terorist

Exit mobile version