• Universal amenință să își retragă muzica de pe TikTok într-o dispută de drepturi de autor, afectând peste 1 miliard de utilizatori.
  • Disputa se axează pe compensația adecvată pentru artiști și compozitori, precum și pe utilizarea inteligenței artificiale în generarea conținutului muzical pe TikTok.
  • TikTok respinge acuzațiile, subliniind acordurile „artist-first” încheiate cu alte case de discuri și editori.

Universal Music Group a amenințat că își va retrage muzica de pe TikTok într-o dispută legată de drepturile de autor, o mișcare care ar împiedica peste 1 miliard de utilizatori ai platformei să asculte un vast catalog de melodii ale lui Taylor Swift, Ariana Grande, Rihanna și ale altor artiști, scrie CNN.

Marți, Universal a publicat o declarație intitulată „O scrisoare deschisă către comunitatea de artiști și compozitori – de ce trebuie să solicităm retragerea de pe TikTok”, în care a precizat că acordul său de licență cu platforma expiră miercuri.

Unul dintre aspectele pe care Universal s-a concentrat în „discuțiile de reînnoire a contractului” cu TikTok este „compensația adecvată” pentru artiștii și compozitorii săi, a precizat compania. TikTok le permite utilizatorilor săi să adauge muzică la videoclipurile lor.

Recomandări

UK, LA RĂSCRUCE DE DRUMURI
ȘOIGU VA FI ÎNLOCUIT
37 DE PERSOANE MOR ÎN INDONEZIA
TELEGRAM SAU SIGNAL?
ROBOȚII DEVIN TOT MAI PREZENȚI ÎN CHINA
DJOKOVIC PIERDE RITMUL

TikTok, deținută de compania chineză de tehnologie ByteDance, a propus să plătească o „fracțiune” din rata pe care o plătesc platformele de social media de dimensiuni similare, a declarat Universal.

Ca și alte companii muzicale, Universal, cu sediul în Olanda, percepe taxe de redevență atunci când melodiile sale sunt redate pe platformele de socializare. De asemenea, deține muzică de Lady Gaga, Justin Bieber, Billie Eilish, J Balvin și Amy Winehouse.

TikTok a răspuns spunând că Universal promovează „narațiuni și retorică false” și a acuzat compania că pune „propria lăcomie mai presus de interesele artiștilor și compozitorilor lor”.

„Au ales să se îndepărteze de sprijinul puternic al unei platforme cu mai bine de un miliard de utilizatori care servește drept vehicul gratuit de promovare și descoperire pentru talentul lor”, a declarat TikTok într-un comunicat.

Inteligența artificială îi înlocuiește pe artiști?

În scrisoarea sa deschisă, Universal a acuzat TikTok că „încearcă să construiască o afacere bazată pe muzică, fără a plăti o valoare corectă pentru muzică”.

„Ca o indicație a cât de puțin îi compensează TikTok pe artiști și compozitori, în ciuda bazei sale masive și în creștere de utilizatori, a creșterii rapide a veniturilor din publicitate și a dependenței tot mai mari de conținutul bazat pe muzică, TikTok reprezintă doar aproximativ 1% din veniturile noastre totale”, a declarat gigantul muzical.

Universal a mai spus că a făcut presiuni asupra TikTok pentru a proteja mai bine muzicienii de „efectele dăunătoare” ale inteligenței artificiale și pentru a asigura siguranța online a utilizatorilor TikTok.

TikTok permite ca platforma sa să fie „inundată” cu muzică generată de inteligența artificială și oferă utilizatorilor instrumente pentru a-și crea propriile înregistrări generate de inteligența artificială, a precizat Universal.

Atunci când a fost presat cu privire la aceste probleme, TikTok a răspuns cu „indiferență, iar apoi cu intimidare”, potrivit Universal, prin eliminarea de pe platformă a unora dintre artiștii săi în plină ascensiune, păstrând în același timp muzica unor vedete globale.

În răspunsul său, TikTok a declarat că a ajuns la acorduri „artist-first” cu „fiecare altă casă de discuri și editor”.

Citește și