- Klimt a pictat „Moartea și viața” în 1910 și a refăcut-o în 1912-1913 și din nou în 1915-1916.
- „Noile foraje de petrol și gaze naturale sunt o sentință de moarte pentru umanitate”, a scris grupul pe Twitter.
- Pictura înfățișează Moartea în stânga, iar Viața – bărbați, femei și copii – în dreapta.
Protestatarii pentru climă din Austria au aruncat o substanță neagră peste tabloul lui Gustav Klimt „Moartea și viața”, în cel mai recent act care vizează opere de artă renumite din întreaga lume. Doi activiști aparținând unui grup numit „Ultima Generație” au lansat atacul asupra tabloului de la Muzeul Leopold din Viena, marți, imediat după ora locală 11.00, potrivit unui comunicat publicat de muzeu.
După ce a aruncat substanța peste operă, un protestatar s-a lipit de sticla care protejează pictura.
Generația trecută a postat pe Twitter o înregistrare video și fotografii de la protest. „Noile foraje de petrol și gaze naturale sunt o sentință de moarte pentru umanitate”, a scris grupul pe Twitter, acuzându-i pe cei care caută cele două resurse că au mâinile pătate de sânge.
Într-un tweet ulterior, a cerut măsuri imediate împotriva avarierii climei. „Scăderea limitei de viteză la 100 km/h pe autostrăzi nu costă nimic pentru a fi implementată, economisește 460 de milioane de tone de CO2 pe an numai în Austria și duce la mai puțin zgomot, la o mai bună calitate a aerului și la drumuri mai sigure. Ce mai așteptăm?”
În urma unei evaluări inițiale, muzeul a declarat că, deși pictura și rama originală nu au fost deteriorate, „daunele aduse sticlei și ramei de siguranță, precum și peretelui și podelei sunt evidente și semnificative”.
Poliția și o echipă medicală au ajuns la fața locului la scurt timp după atac, iar datele personale ale activiștilor au fost luate, a adăugat muzeul. Klimt a pictat „Moartea și viața” în 1910 și a refăcut-o în 1912-1913 și din nou în 1915-1916. Pictura înfățișează Moartea în stânga, iar Viața – bărbați, femei și copii – în dreapta.