• Descoperirea unei pâini carbonizate lasă multe întrebări fără răspuns, dar un arheolog culinar a descoperit rădăcinile acesteia și i-a recreat rețeta.
  • „Mi-am petrecut ultimii șapte ani studiind aceste culturi antice ale pâinii și rămășițele de pâine carbonizată descoperite la Pompei și Herculaneum”, spune el.
  • Vândute probabil pe străzi de vânzători ambulanți aceste pâini puțin cunoscute au fost odată trecute cu vederea ca fiind o descoperire arheologică minoră.

Descoperirea unei pâini carbonizate lasă multe întrebări fără răspuns, dar un arheolog culinar a descoperit rădăcinile acesteia și i-a recreat rețeta, scrie BBC.

„Mi-am petrecut ultimii șapte ani studiind aceste culturi antice ale pâinii și rămășițele de pâine carbonizată descoperite la Pompei și Herculaneum, inclusiv pâinile pre-segmentate panis quadratus, bine documentate, care au fost în cele din urmă descoperite în 1862 în cuptorul brutăriei abandonate – numită în prezent Brutăria lui Modestus.”, spune arheologul.

Vândute probabil pe străzi de vânzători ambulanți aceste pâini puțin cunoscute au fost odată trecute cu vederea ca fiind o descoperire arheologică minoră.

Recomandări

ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
CÂND ADERĂ MOLDOVA LA UE
CUM ÎNVINGE EUROPA CRIZA ENERGETICĂ
PRĂBUȘIREA PODULUI DIN BALTIMORE
CILLIAN MURPHY DEVINE VEGAN
GOSLING ÎȘI FACE COMPANIE DE PRODUCȚIE

Doi arheologi au găsit în interiorul unui fost magazin o pâine mică, perfect conservată, în formă de inel, care era însoțită de o mână de castane, smochine uscate și prune uscate.

Schiță a inelului de pâine carbonizat excavat dintr-un magazin de pe Via degli Augustali (VII 4, 22) la Pompei în 1821

Carbonizat, dar intact, inelul de pâine semăna cu ceva cu care erau familiarizați în viața lor de zi cu zi, așa că au documentat descoperirea ca fiind o ciambella, un nume general pentru pâine, produse de patiserie și biscuiți care au forma unui inel, prezent în vocabularul culinar italian înregistrat încă din cărțile de bucate din epoca Renașterii, cum ar fi L’Opera di M. Bartolomeo Scappi.

Citește și: