Arta lui Rembrandt, „prea explicită” pentru 2023. Site-urile caselor de licitații ascund lucrarea „Patul francez”

Tablourile lui Rembrandt au ajuns să fie ascunse de casele de licitații – „Sunt prea vulgare ca să le lăsăm la vedere!”

Casa de licitații Christie’s din Londra nu lasă la vedere pe site schița „Patul francez” a lui Rembrandt pentru că are conținut explicit și subiecte pentru adulți. Schița poate fi văzută doar după ce treci de un mesaj de avertizare. „Patul francez” a lui Rembrandt poate ajunge să valoreze aproape 500.000 de euro și înfățișează un cuplu îmbracat în pat, dar care se alfă într-un moment pasional.

„Patul francez” al artistului neerlandez este ascuns în catalogul online, cu excepția cazului în care utilizatorii dau click pe un mesaj marcat: „Acest lot conține materiale explicite și subiecte pentru adulți”, scrie cotidianul The Times.

Gravura, a cărei valoare estimată este cuprinsă între 250.000 și 400.000 de lire sterline, înfățișează un cuplu pe un pat, îmbrăcat, dar care se află în mod clar într-un moment pasional. Subiectul pare să-l fi dus pe Rembrandt însuși într-o stare de frenezie: femeia zâmbitoare din imagine are trei mâini.

Bendor Grosvenor, istoric de artă și prezentator de emisiuni, a declarat că nu a mai văzut niciodată un astfel de avertisment în cataloagele de licitație.

„Aceasta este o noutate – avertismente de conținut în cataloagele Old Master”, a spus el. „Cred că lui Rembrandt i-ar fi plăcut ideea de a se afla cum se cuvine pe raftul de sus, dar înțeleg de ce este mai bine să fii precaut cu privire la conținutul online în zilele noastre.”

Christie’s a refuzat să comenteze avertismentul, dar The Times înțelege că este posibil să fi fost o eroare. Persoanele din America care au accesat catalogul online au declarat că nu au văzut un astfel de avertisment.

Citește și

Exit mobile version