• Fiul lui Françoise Hardy, Thomas Dutronc, a anunțat moartea ei pe rețelele de socializare, spunând: „Mama s-a dus”.
  • Hardy a debutat pe scena muzicală în 1962 și a devenit o icoană culturală care i-a inspirat pe cei ca Mick Jagger și Bob Dylan.
  • Hardy a lansat aproape 30 de albume și a fost clasată pe locul 162 pe lista Rolling Stone a celor mai mari 200 de cântăreți din toate timpurile în 2023.

Una dintre cele mai iubite cântărețe și compozitoare din Franța, Françoise Hardy, a murit la vârsta de 80 de ani. „Mama s-a dus”, a scris pe rețelele de socializare fiul ei, Thomas Dutronc, care este, de asemenea, muzician, conform BBC.

Hardy a debutat pe scena muzicală în 1962 și a devenit o icoană culturală care i-a inspirat pe cei ca Mick Jagger și Bob Dylan. Cunoscută pentru baladele sale melancolice, ea a simbolizat mișcarea pop Yé-yé din Franța, numită astfel datorită faptului că făcea trimitere la muzica engleză.

Printre cele mai faimoase cântece ale sale se numără Tous les garçons et les filles (Toate fetele și băieții), It Hurts to Say Goodbye (Comment te dire adieu) și My Friend the Rose (Mon amie la rose).

Recomandări

OFICIAL LA NATO
VON DER LEYEN, APROBATĂ PENTRU CONDUCERE
UN BAN DAI ȘI STAI ÎN RAI
AU SUBIECTE DE DISCUȚIE
GLUTEN FREE, CAKE FOR ME!
COALIȚIA MUTĂ VINERI NEGOCIERILE

Hardy s-a născut în Parisul ocupat de naziști în 1944 și a fost crescută de mama sa.

La fel ca multe alte fete din acea vreme, a crescut ascultându-i pe Elvis Presley, Cliff Richard și alte vedete americane și britanice la Radio Luxembourg și a semnat primul contract de înregistrare la doar 17 ani.

A dat lovitura ca muziciană în 1962, cu piesa Tous les garçons et les filles, în care cânta despre toți băieții și fetele care se plimbau de mână, în timp ce „eu merg singură pe străzi, cu inima îndurerată”. A fost un hit instantaneu în Franța și a pătruns chiar și în topurile din Marea Britanie.

Stilul ei i-a captivat pe creatorii de modă, devenind un model pentru Yves Saint Laurent și Paco Rabanne, care a creat pentru ea o minivestire din plăci de aur.

Mick Jagger, solistul trupei Rolling Stones, a numit-o cândva „femeia ideală”, în timp ce Bob Dylan i-a scris mai multe scrisori de dragoste. El s-a adresat ei într-un poem de pe spatele albumului său din 1964, Another Side of Bob Dylan.

Printre cele mai emblematice interpretări ale ei s-a numărat cea din 1968 cu Comment te dire adieu, o adaptare în franceză de Serge Gainsbourg a unui cântec inițial în limba engleză. Dar de atunci, cântecul lui Gainsbourg a fost preluat de multe ori, cu al său adio dureros de la un bărbat cu o „inimă de pyrex”.

Hardy a fost căsătorită o singură dată, cu cântărețul Jacques Dutronc, cu care l-a avut pe fiul ei Thomas. S-au despărțit la sfârșitul anilor 1980, dar ea se referea adesea la fostul ei soț ca fiind dragostea vieții ei.

Înainte de a muri, era bolnavă de ceva timp, dezvăluind în 2004 că fusese diagnosticată cu limfom. În 2015, ea a fost plasată în comă indusă timp de câteva săptămâni în urma unei căzături, iar în 2021 a declarat că avea cancer la una dintre urechi și că se simțea „aproape de sfârșitul” vieții sale.

Cariera lui Hardy s-a întins pe mai bine de cinci decenii, timp în care a lansat aproape 30 de albume. Rolling Stone a clasat-o pe locul 162 pe lista sa cu cei mai mari 200 de cântăreți din toate timpurile în 2023.

Printre cei care i-au adus un omagiu lui Hardy după aflarea veștii morții sale s-a numărat și Ministrul francez al Culturii, Rachida Dati, care a scris pe rețelele de socializare: „Cum să ne luăm rămas bun de la ea? Eterna Françoise Hardy, legenda cântecului francez, care a intrat, prin sensibilitatea și melodiile sale, în inima unei țări întregi”.

Citește și