• Șarpanta a fost recostruita după schițele vechi de 800 de ani.
  • Încheierea șantierului a fost celebrată cu ridicarea unui buchet de flori în vârful Catedralei.
  • Inaugurarea oficială va avea loc pe 8 decembrie.

La cinci ani de la incendiul care a devastat-o, catedrala Notre-Dame de Paris și-a recăpătat, în sfârșit, acoperișul. Muncitorii au finalizat instalarea în acest weekend, înainte de redeschiderea prevăzută pentru 8 decembrie.

În ce măsură a fost păstrat modelul original

În momentul în care a fost ridicată crucea în vârful turelei, Emmanuel Macron a anunțat că 6 dintre vitraliile lui Viollet Le Duc vor fi înlocuite cu unele moderne și asta a stârnit o polemică, înca la fel de vie și azi. Au existat propuneri și pentru modificarea șarpantei, dar aici, rezistența a învins. Cadrul este identic cu cel modelat cu mai bine de 800 de ani în urmă.

După cum spune tradiția, un buchet de flori a fost așezat acolo de către cel mai tânăr tâmplar de la Ateliers Perrault, Léonard Laforest, în vârstă de 18 ani. „Am pus deoparte o creangă din cel mai frumos copac, am montat-o pe acoperiș” și „protejează” clădirea, a spun Jean-Louis Bidet, directorul tehnic al Atelierelor Perrault, în fața dulgherilor adunați la acest eveniment, care reprezintă în mod tradițional sfârșitul unui șantier.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Această etapă completează ansamblul « pădurii » Notre-Dame, cadrul bolților naosului și al corului, restaurate după schițele medievale.

Citește și