• Se spune că Ziua Păcălelilor a început în 1582 în Franța.
  • Ziua Păcălelilor a început odată cu schimbarea calendarului Iulian în cel Gregorian.
  • Cei care nu știau sau refuzau schimbarea, erau ținta glumelor, fiind numiți „April fools”.

Ziua Păcălelilor este o tradiție veche care are loc anual pe 1 aprilie. Istoria ne-a lăsat până acum farse memorabile. Deși originile exacte sunt un mister, această tradiție este sărbătorită de secole.

Cum a început Ziua Păcălelilor?

Se crede că Ziua Păcălelilor a început în 1582 în Franța, cu schimbarea din calendarul Iulian în cel Gregorian. Anul Nou se mutase de pe 1 aprilie pe 1 ianuarie. Cei care nu știau sau refuzau să accepte această schimbare erau ținta glumelor, fiind numiți „April fools”. Unii primeau pe spate un pește de hârtie, numit „poisson d’avril”, simbolizând naivitatea.

Ce farse memorabile s-au întâmplat de-a lungul timpului?

De-a lungul anilor, au fost glume celebre cum ar fi recolta de spaghetti din Elveția anunțată de BBC în 1957 sau articolul Sports Illustrated despre Sidd Finch, un jucător fictiv de baseball. Taco Bell a pretins în 1996 că a cumpărat Liberty Bell, iar Burger King a introdus în 1998 un „Whopper pentru stângaci”, păcălind mulți clienți. Google, cunoscut pentru glumele sale de 1 aprilie, a oferit de la „căutare telepatică” la jocul Pac Man pe Google Maps. Farsele clasice, precum învelirea toaletei cu folie de plastic sau schimbarea zahărului cu sarea, rămân populare pentru păcăleli mai la îndemână.

Recomandări

ORDINE ÎN PARLAMENT
ÎNCĂLZIREA CLIMEI SCHIMBĂ IERNILE
CE REFORME VOR PARTIDELE
UN „IRON DOME” ROMÂNESC?
TOM CRUISE E PREMIAT
CINE L-A UCIS PE KIRILLOV

Spaniolii păcălesc în altă zi a anului?

Dia de los Inocentes, sau Ziua Nevinovaților, este echivalentul spaniol al Zilei Păcălelilor și se sărbătorește în fiecare an pe 28 decembrie. Această zi este marcată prin farse și glume între prieteni și membrii familiei, similar cu obiceiurile de pe 1 aprilie din alte țări. În această zi, este comun să vezi în mass-media și pe rețelele de socializare știri false elaborate cu scopul de a păcăli publicul, practică similară cu glumele de 1 aprilie din alte culturi. De asemenea, oamenii pot lipi pe spatele altora figurine din hârtie (cunoscut sub numele de „monigotes”) fără ca aceștia să știe, ca simbol al farsei.

Citește și