• Cea mai veche mențiune a sărbătorii poate fi găsită în secolul al VIII-lea în Sacramentarium Gelasianum.
  • Legătura dintre Sf. Valentin și dragoste apare în poezia lui Chaucer.
  • Mai multe biserici își revendică expunerea relicvelor Sf. Valentin.

Prima mențiune a sărbătorii religioase dedicate Sfântului Valentin este din secolul al VIII-lea. Dar a fost nevoie de încă 7-8 sute de ani până când celebrarea a început să fie dedicată dragostei.

Un poem de Geoffrey Chaucer, „The Parliament of Fowls”, din secolul al XIV-lea, alege ziua de Sf. Valentin pentru adunarea păsărilor care își caută parteneri și partenere. Marea revoluție pe care dragostea o aduce în acel moment al Evului Mediu este aceea că trubadurii încep să vorbească despre dreptul de a alege în dragoste, ca și despre dreptul de a refuza avansurile romantice.

În februarie 2017, chipul Sfântului Valentin a fost reconstruit de designerul 3D Cicero Moraes folosind craniul din Biserica Santa Maria in Cosmedin din Roma. Martirul catolic a fost decapitat pe 14 februarie în secolul al III-lea, potrivit legendei, tocmai pentru că ar fi încălcat o interdicție căsătorind creștini și păgâni.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
KULEBA PREZINTĂ SPEAKER CU A.I.
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
HONEYHLINE ÎNCEPE LUPTA PENTRU EMBRIONI
BUCUREȘTI E CEA MAI IEFTINĂ CAPITALĂ EUROPEANĂ

Relicvele sale sunt prezentate de biserica din Roma, la Dublin, unde ar fi inima Sfântului Valentin dar și la Glasgow, Praga și Madrid. Lista nu ar fi completă fără Basilica di San Valentino, din Treni, în mijlocul Italiei, locul natal al sfântului, care este figura protectoare a locului, ca și a îndrăgostiților din toată lume.

Citește și: