• O pereche de portrete necunoscute și „excepțional de rare” ale lui Rembrandt au fost descoperite într-o colecție privată din Marea Britanie.
  • Este așteptat ca portretele să se vândă la licitație pentru sume cuprinse între 5 și 8 milioane de lire sterline.
  • Tablourile urmează să fie expuse la New York și Amsterdam luna viitoare, înainte de a se întoarce la Londra pentru o expoziție de pre-vânzare și pentru licitația din 6 iulie.

O pereche de portrete necunoscute și „excepțional de rare” ale lui Rembrandt au fost descoperite într-o colecție privată din Marea Britanie. Este așteptat ca picturile intime ale unor rude ale maestrului olandez să se vândă la licitație pentru sume cuprinse între 5 și 8 milioane de lire sterline (6,25-10 milioane de dolari), scrie CNN.

Semnate și datate 1635, tablourile reprezintă un soț și o soție în vârstă care erau rude cu Rembrandt. Măsurând puțin sub 20 de centimetri înălțime, picturile îi înfățișează pe instalatorul bogat Jan Willemsz van der Pluym și pe soția sa Jaapgen Carels, care proveneau dintr-o familie celebră din orașul olandez Leiden.

Fiul lor, Dominicus van der Pluym, a fost căsătorit cu verișoara lui Rembrandt, Cornelia van Suytbroec. Cuplul a avut un singur copil, Karel van der Pluym, despre care se crede că a fost colegul lui Rembrandt și care l-a inclus în testamentul său pe singurul moștenitor supraviețuitor al artistului, Titus.

Recomandări

ȘTII UNDE AU ERUPT VULCANII?
UNDE FACI REVELIONUL?
A MURIT BELA KAROLYI
BIDEN AJUNGE ÎN AMAZON
CE E SLEEPMAXXING?
RUSIA ATACĂ

În 1635, anul în care au fost pictate portretele, subiecții au achiziționat o grădină lângă cea a mamei lui Rembrandt în Leiden. Experții casei de licitații Christie’s, care se ocupă de vânzare, afirmă într-un comunicat de presă că portretele au o „linie de proveniență remarcabilă, practic neîntreruptă”.

Istoria portretelor


Operele de artă au rămas în familia posesorilor până în 1760, la un an după moartea strănepotului cuplului, Marten ten Hove. Ele au călătorit apoi la Varșovia, în colecția privată a contelui Vincent Potocki, înainte de a intra pentru scurt timp în colecția baronului d’Ivry din Paris în 1820 și apoi a lui James Murray, primul baron Glenlyon.

În iunie 1824, Murray a scos operele de artă la vânzare la Christie’s, unde lista lor le descria ca fiind „Rembrandt – foarte sprintene și fin colorate”. De la acea vânzare, picturile au rămas în Marea Britanie, în colecția privată a aceleiași familii, fiind necunoscute experților. Proprietarii actuali nu au fost numiți.

Tablourile urmează să fie expuse la New York și Amsterdam luna viitoare, înainte de a se întoarce la Londra pentru o expoziție de pre-vânzare și pentru licitația din 6 iulie.

Citește și: