• În cinstea festivalului hindus, casele și străzile din întreaga țară au fost acoperite de lumini multicolore orbitoare.
  • La râul Saryu din Ayodhya, Uttar Pradesh a avut loc aprinderea spectaculoasă a peste 2,22 milioane de lămpi cu ulei.
  • După ce lămpile au fost numărate, cel mai înalt oficial ales al statului, Yogi Adityanath, a primit un certificat care comemorează acest record.

Milioane de oameni din India au sărbătorit Diwali, iar locuitorii din Uttar Pradesh au stabilit un record mondial Guinness pentru aprinderea în masă a lămpilor cu ulei – în ciuda îngrijorărilor legate de poluarea aerului, scrie Sky News.

În cinstea festivalului hindus, casele și străzile din întreaga țară au fost acoperite de lumini multicolore orbitoare. La râul Saryu din Ayodhya, Uttar Pradesh – un stat din nordul Indiei care se învecinează cu Nepal – a avut loc aprinderea spectaculoasă a peste 2,22 milioane de lămpi cu ulei.

Locația are o semnificație specială pentru hinduși deoarece este locul de naștere al celei mai venerate zeități a acestora, zeul Ram. Lămpile au fost aprinse sâmbătă la amurg și au continuat să ardă timp de 45 de minute, în timp ce participanții care se aflau pe malul râului au cântat imnuri hinduse.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

După ce lămpile au fost numărate, cel mai înalt oficial ales al statului, Yogi Adityanath, a primit un certificat care comemorează acest record.

Diwali, festivalul luminii, este o sărbătoare națională în India și este celebrat prin socializare și schimb de cadouri. Mulți oameni aprind lămpi de pământ cu ulei, lumânări și focuri de artificii. Seara, se spune o rugăciune specială în onoarea zeiței hinduse Lakshmi, despre care se crede că aduce noroc și prosperitate.

Festivalul a avut loc pe fondul îngrijorărilor legate de poluarea atmosferică din India, în condițiile în care s-a înregistrat un nivel „periculos” de 400-500 la indicele de calitate a aerului – de peste 10 ori mai mare decât pragul global de siguranță. La începutul acestei săptămâni, Kolkata și New Delhi au fost desemnate cele două orașe din lume cu cea mai proastă calitate a aerului. Sâmbătă, ploile neașteptate și vânturile puternice au coborât nivelul la 220, a anunțat Consiliul Central de Control al Poluării, administrat de guvernul indian.

Citește și