• ,,Comercializarea culturii pe care acest guvern neoliberal o susține este în curs de a distruge excepția culturală a Franței”, susține Justine Triet.
  • Triet, care este a treia femeie care câștigă prestigiosul premiu, a învins alți concurenți, printre care regizorul britanic Ken Loach.
  • Aceasta l-a criticat, de asemenea, pe președintele francez Emmanuel Macron.

Câștigătoarea prestigiosului premiu Palme d’Or, Justine Triet, pentru cel mai bun film de la Cannes din acest an a stârnit o dispută politică după ce și-a folosit discursul de acceptare pentru a lansa un atac dur la adresa politicilor culturale ale guvernului francez, declară The Guardian.

La primirea premiului pentru drama judiciară ,,Anatomia unei căderi”, regizoarea Justine Triet a susține că ,,o comercializare a culturii pe care acest guvern neoliberal o susține este în curs de a distruge excepția culturală a Franței”. Ea a adăugat că, fără această moștenire culturală, ,,nu ar fi fost aici astăzi”.

Discursul lui Triet l-a criticat, de asemenea, pe președintele francez Emmanuel Macron, care luna trecută a promulgat un controversat proiect de lege care ridică vârsta de pensionare în Franța de la 62 la 64 de ani, în ciuda protestelor de amploare.

Recomandări

PUTIN: VOM DOBORÎ TOATE AVIOANELE F-16 TRIMISE UCRAINEI
SBF PRIMEȘTE 25 DE ANI DE ÎNCHISOARE
ZIUA FEMEILOR DIN MUZICĂ
ȘTII DE VREME? VINE VARA-N TOATĂ ȚARA
MOLDOVA SE PREGĂTEȘTE DE ADERARE
ROTAȚIA PĂMÂNTULUI A ÎNCETINIT

Triet a declarat că țara sa a ,,suferit proteste istorice cu privire la reforma sistemului de pensii”, dar că ,,aceste proteste au fost negate… reprimate într-un mod șocant”.

Comentariile dure au atras un răspuns rapid din partea ministrului francez al culturii, Rima Abdul Malak, care a declarat că este fericită că premiul a fost acordat unui regizor francez, dar că a fost ,,uluită” de discursul lui Triet. ,,Acest film nu ar fi văzut lumina zilei fără modelul nostru francez de finanțare a filmelor, care permite o diversitate unică în lume. Să nu uităm asta”, a scris ea pe Twitter.

Filmul câștigător, în care joacă actrița germană Sandra Hüller, este al doilea film al regizoarei franceze selectat pentru a concura pe Coasta de Azur, după comedia sa neagră Sibyl. Hüller, cunoscută mai ales pentru rolul din comedia-dramă Toni Erdmann din 2016, a jucat și într-un alt concurent important pentru premiul cel mare la Cannes în acest an, ,,The Zone of Interest”, al regizorului britanic Jonathan Glazer. În filmul lui Triet, ea interpretează rolul unei scriitoare forțate să se apere ca principal suspect în cazul uciderii soțului ei.

Premiul cel mai râvnit pentru film, acordat de o echipă de jurați condusă de câștigătorul de anul trecut – regizorul filmului ,,Triunghiul tristeții”, Ruben Östlund, a fost prezentat de veterana actriță de la Hollywood Jane Fonda în cadrul ceremoniei de închidere a festivalului anual de film.

„Prima dată când am venit a fost în 1963”, a spus Fonda, în timp ce se pregătea să îi înmâneze celebrul premiu lui Triet. „Festivalul era mai mic atunci. Nu existau femei regizoare care să concureze la acea vreme și nici măcar nu ne-am gândit că ar fi ceva în neregulă cu asta. Am parcurs un drum lung, dar mai avem un drum lung de parcurs.”

Triet, care este a treia femeie care câștigă prestigiosul premiu, a învins alți concurenți, printre care regizorul britanic Ken Loach, un favorit al festivalului, al cărui nou film The Old Oak a avut premiera la Palais la sfârșitul festivalului.

Citește și:

Alegerile din Turcia: Recep Erdogan și Kemal Kilicidarolu, ultimele declarații înainte de turul doi

VIDEO. Erdogan se adresează susținătorilor opoziției: „Victoria noastră va fi victoria întregii țări”

În Auvergne, comunitatea turcă l-a votat pe Erdogan în proporție de 90%. Este cel mai mare scor din Europa