- Analiza ADN-ului din părul lui Beethoven dezvăluie surprize medicale și demontează teorii anterioare.
- Compozitorul a suferit de pierderea auzului și de boli abdominale cronice, inclusiv hepatită B.
- Concluziile deschid noi întrebări cu privire la sănătatea și moartea marelui artist.
Într-o zi din martie, 1827, compozitorul german Ludwig van Beethoven a încetat din viață după o boală îndelungată. Pe măsură ce asociații săi se ocupau de sortarea bunurilor personale, au descoperit un document pe care Beethoven îl scrisese un sfert de secol mai devreme – un testament prin care îi implora pe frații săi să facă cunoscute detalii despre starea sa publicului, conform Science Alert.
Astăzi nu mai este un secret faptul că unul dintre cei mai mari muzicieni pe care i-a cunoscut vreodată lumea era practic surd începând cu vârsta de mijloc de 40 de ani. A fost o ironie tragică pe care Beethoven ar fi dorit ca lumea să o înțeleagă, nu doar din perspectivă personală, ci și medicală.
„Scopul nostru principal a fost să aruncăm lumină asupra problemelor de sănătate ale lui Beethoven, care includ pierderea progresivă a auzului, începând din jurul vârstei de 20 și ajungând la faptul că era practic surd până în 1818”, a explicat biochimistul Johannes Krause de la Institutul Max Planck pentru Antropologie Evolutivă din Germania, într-o declarație de presă din 2023, când au fost dezvăluite rezultatele.
Cauza principală a acelei pierderi a auzului nu a fost niciodată cunoscută, nici măcar de către medicul personal al lui Beethoven, dr. Johann Adam Schmidt.
Pentru un muzician, nimic nu putea fi mai ironic. Într-o scrisoare adresată fraților săi, Beethoven a recunoscut că era „afectat iremediabil”, până la punctul de a contempla sinuciderea.
În 2007, o investigație medico-legală asupra unui șuviță de păr despre care se credea că ar fi a lui Beethoven sugera că otrăvirea cu plumb ar fi putut grăbi moartea sa, dacă nu ar fi fost, în cele din urmă, responsabilă pentru simptomele care i-au pus capăt vieții.
Dându-se cultura de a bea din vase de plumb și tratamentele medicale ale timpului care implicau folosirea plumbului, concluzia nu este surprinzătoare.
Acest ultim studiu, publica în martie 2023, destramă teoria, totuși, dezvăluind că părul nu provenea niciodată de la Beethoven, ci mai degrabă de la o femeie necunoscută.
Mai important, câteva șuvițe confirmate ca fiind mult mai probabil să provină de la capul compozitorului demonstrează că moartea sa a fost probabil rezultatul unei infecții cu hepatită B, exacerbate de consumul său de alcool și de numeroși factori de risc pentru bolile de ficat.
În ceea ce privește celelalte sale condiții?„Nu am reușit să găsim o cauză definitivă pentru surzenia sau problemele gastro-intestinale ale lui Beethoven”, a declarat Krause.
Citește și