• „Timp de săptămâni, aduceam cea mai drăguță banană pe care am putut-o găsi în Berlin la grădina zoologică, iar ea o mânca întotdeauna direct”, a spus unul din cercetători.
  • Sunt momente când încă mănâncă banane întregi, chiar și pe cele ușor maronii pe care preferă să le curețe.
  • Când este cu alți elefanți și toți sunt hrăniți cu banane, Pang Pha mănâncă „ca o mașinărie”.

Trompa unui elefant este un organ remarcabil: o fuziune a nasului și a buzei superioare, capabilă să se miște printr-o rețea densă de mușchi, scrie CNN. Este suficient de puternică pentru a ridica un buștean și suficient de sensibilă pentru a îndeplini sarcini delicate, cum ar fi ridicarea unui singur chip de tortilla fără a-l sparge. O echipă de cercetători din Berlin a arătat că un elefant își folosește trunchiul pentru un alt comportament nou: curățarea bananelor. Vedeta acestui nou studiu, un elefant asiatic pe nume Pang Pha, era un copil când a ajuns la Grădina Zoologică din Berlin în 1987.

Pang Pha a fost „micuța prințesă a îngrijitorilor”, a spus Michael Brecht, profesor de neurobiologie la Universitatea Humboldt din Berlin și autor principal al studiului în Current Biology. Una dintre îngrijitoarele lui Pang Pha s-a apucat să curețe banane pentru ea. Ani mai târziu, ea și-a dat seama cum să o facă singură. Muncitorii grădinii zoologice l-au alertat pe Brecht și echipa lui, care studiază modul în care elefanții sunt capabili să-și controleze trompa. „Când ne-au spus că poate curăța bananele, am fost desigur încântați”, a spus Brecht. Dar apoi, în ceea ce el descrie ca fiind o „întorsătură amuzantă”, cercetătorilor le-a fost greu să-l facă pe Pang Pha să facă din nou asta.

„Timp de săptămâni, aduceam cea mai drăguță banană pe care am putut-o găsi în Berlin la grădina zoologică, iar ea o mânca întotdeauna direct”, a spus el. „S-au făcut niște zgârieturi de cap. și ne-am dat seama treptat că ea decojește doar bananele maronii. Ea nu decojește niciodată un galben frumos.” Totuși, dacă i se dă o banană prea maro, o aruncă deoparte, a adăugat el.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Când Pang Pha curăță o banană, ea nu sparge tulpina și decojește părțile laterale una câte una. Mai degrabă, își folosește trunchiul pentru a rupe coaja și apoi aruncă banana la pământ pentru a o elibera.

Sunt momente când încă mănâncă banane întregi, chiar și pe cele ușor maronii pe care preferă să le curețe. Când este cu alți elefanți și toți sunt hrăniți cu banane, Pang Pha mănâncă „ca o mașinărie”, spune Brecht, fără a pierde timpul oprindu-se să curețe. Dar într-o mișcare pe care el o numește „destul de strategică”, când mai rămâne o singură banană, ea o va salva și o va curăța mai târziu.

Citește și