• O ie 100% tradițională poate costa până la 5.000 euro.
  • O ie „fake” costă și 400 euro.
  • Pe piaţa românească fibrele se importă din India, China, Turcia şi Italia.
  • România avea în perioada interbelică magazin propriu de ii lângă Lanvin, la Paris.

Tradiția e încă bogăție pentru cei cu spirit antreprenorial.

De la ie vine lecția supraviețuirii culturale. A câștigat lupta cu timpul și cucerește podiumurile internaționale de modă. Pictată de Matisse și fascinantă pentru mulți, cămașa tradițională românească a devenit obiect de business – până la 5.000 de euro a ajuns să coste una făcută manual! O singură problemă spun producătorii de la noi că au – fakeurile.

Cele mai multe ii, în ghilimele ii, bluze de inspiraţie, nu sunt cele produse în România. Pe piaţă, se vând în principal produse de import. Aşa cum avem fake-news, avem şi fake-ia. Sunt vândute ca ii româneşti, iar preţul lor foarte mic le face foarte accesibile”, a afirmat Andreea Tănăsescu, fondatoarea comunităţii „La Blouse Roumaine”.

Recomandări

BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
EMMA STONE ÎȘI DEZVĂLUIE NUMELE REAL
CE FACEM CU POLUAREA?
ECONOMIA AMERICANĂ ÎNCETINEȘTE
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ

Ia, bună pentru orice ținută

„Undeva la 60% din comenzi sunt legate de ie. Am avut şi clienţi din străinătate, nu neapărat turişti. O parte din ele se fac la Haţeg. Zona Maramureş, zona de sud este clar lider”, a reacționat și Antoaneta Mareș, proprietar Blouse Roumaine Shop.

„Ţărăncuţă, ţărăncuţă, cu bujori în obrăjori. Este superbă. Eu port ie. Tu porţi ie? Pentru aceasta aş vedea o ţinută relaxată, de vară” – Mihaela Gurău, influencer.

„Nu ştii mâine cu ce să te îmbraci la birou? Ei bine, este foarte simplu. O pereche de pantaloni office, o pereche de pantofi cu toc mic, un sacou şi o ie”, a spus Georgiana Grama, influencer.