• Andra a deschis un restaurant cu specific românesc în Japonia
  • După 5 ani petrecuţi într-o clinică dentară, a intrat în propriul ei restaurant ca bucătar

Restaurantul se numeşte „Yashibe”. Este uşor de spus de japonezi, dar şi de români.

„Când auzeau <<România>> spuneau: <<Nadia Comăneci>>, <<Ceaușescu>>, <<Hagi>> sau <<Dracula>> și eu încercam să le explic că România este mai mult decât aceste nume sonore. Sunt foarte mulți japonezi care sunt interesați de cultura noastră, inclusiv de cea gastronomică și de vinuri și de istorie și de muzică”, povestește Andra Grosu, proprietara restaurantului Yashibe.

Mâncărurile preparate de Andra sunt savurate de japonezi, francezi şi americani, dar şi de românii aflaţi la peste 11.000 km distanţă de casă. Pe lângă mâncare, cei de acolo au ocazia să vadă şi portul nostru popular.

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

„Are preparatele principale din bucătăria românească: sarmale, mici, fasole cu cârnați, salată de boeuf, salată de vinete, de icre, cârnați de casă, ciorbe, borșuri cum este la noi cu afumătură. Japonezele iubesc ia românească. Încerc pe cât posibil ca la evenimentele principale să mă îmbrac în costum național pentru că așa consider eu că ei pot percepe România. Nu doar prin bucate, ci și prin modul meu de prezentare”, a menționat Andra.

Restaurantul i-a devenit uşor a doua casă pentru că păstrează contactul cu România prin mâncare, iar clienţii i-au devenit prieteni. Este şi cazul lui Morita, un japonez care s-a îndrăgostit de ţara noastră. A vizitat-o de câteva ori şi intenţionează să o mai facă.

„Bună, România! Iubesc mâncarea ta! Știu să fac sarmale, mici, ciorbă, murături, papanași, la mine acasă”, spune entuziasmat japonezul Morita Nobu.