• Zeci de milioane de chinezi se confruntă cu întreruperi de electricitate decise de autorităţi.
  • Vizate sunt uzinele și fabricile din mai multe provincii.
  • Exporturile Chinei au crescut la niveluri record, iar asta a dus la creșterea cererii de energie.
  • Economia Chinei este prima, din cele ale marilor puteri ale lumii, care și-a revenit după pandemie.

Criza din sectorul industrial din China provocată de coronavirus a dus la consecințe neprevăzute: întreruperi de electricitate din cauza unei oferte de cărbune limitate şi a dorinţei de atingere a obiectivelor de mediu, scrie Bloomberg.

Autoritățile locale din China reduc energia electrică pentru unii clienți industriali și comerciali din mai multe provincii. Companiile de stat trimit o armată de muncitori pentru a inspecta liniile electrice, iar autoritățile îi îndeamnă pe minerii de cărbune să producă mai mult.

Având în vedere că restul lumii depinde din ce în ce mai mult de exporturile de echipamente medicale și electronice din China, iar economia este devastată de pandemie, accentul în străinătate se îndreaptă tot mai mult către alimentarea cu energie a gigantului producător asiatic.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

„Pe măsură ce economia globală își revine, va fi imperativ ca China să-și stabilizeze sursele de alimentare cu energie electrică”, a spus Rana Mitter, profesor de politică chineză la Universitatea din Oxford.

Lumea se bazează pe fabricile Chinei ca niciodată. Fiind una dintre primele economii care au ieșit dintr-un blocaj indus de pandemie și ca producător de frunte de echipamente de protecție și echipamente medicale, exporturile Chinei au crescut la niveluri record. Acest lucru a dus la creșterea cererii de energie, consumul din noiembrie a crescut cu 9,4% față de anul precedent, cel mai înalt nivel din mai mult de doi ani.

În plus, vremea mai rece decât cea normală se adaugă acum la cererea de iarnă, pe măsură ce oamenii își încălzesc casele, iar gheața face și ea ravagii asupra infrastructurii rețelelor. Între timp, unele părți ale țării limitează electricitatea pentru a ține sub control emisiile. Acest lucru a lăsat unele regiuni fără suficientă energie în timpul orelor de vârf.