Situația HoReCa, prin ochii analiștilor: cât de mari sunt pierderile și ce soluții ar trebui să aibă statul

  • După toată acestă criză, patronilor le va fi greu să-și păstreze afacerea.
  • Adrian Mitroi este analist financiar și îți spune cât de mari sunt pierderile.
  • Analistul Dragoș Cabat vine și cu soluțiile pe care ar trebui să le ia statul.

O zi în plus cu ușile închise adâncește minusul din pierderi. Îți vorbesc despre hoteluri, restaurante și cluburi. De tot ce te-ai ferit sau ai fost nevoit s-o faci din cauza epidemiei.

După toată acestă criză, patronilor le va fi greu să-și păstreze afacerea. Adrian Mitroi este analist financiar și îți spune cât de mari sunt pierderile.

Adrian Mitroi, analist economic: „Ce faci cu antreprenorii? Poţi să-i serveşti eventual cu business de la stat, de exemplu. Îşi va reveni la fel de încet pentru că este o chestiune de încredere a consumatorului. Temerea se va vedea aici şi mai ales în camerele închiriate la hotel. Pierderile la momentul ăsta sunt de ordinul a două sau trei miliarde de lei.“

Analistul Dragoș Cabat vine și cu soluțiile pe care ar trebui să le ia statul.

Dragoș Cabat, analist economic: „Autorităţile pot să facă multe lucruri. Unul din lucrurile pe care le-au făcut şi le vor face în continuare este amânarea plăţii taxelor de către companiile din HoReCa. O a doua este ajutorarea celor care rămân în şomaj tehnic. Mai mult nu poate face statul.“

Analiștii atrag atenția că pierderile din industria HORECA vor creşte până la finalul anului.