• În Maramureș a fost elaborat un ghid pentru copiii supradotați.
  • Ghidul ajută profesorii și părinții să identifice copiii supradotați și cuprinde strategii de educație.
  • România ar avea în jur de 500.000 de copii supradotați, iar singura școală din țară este privată.

Cu inițiative mici și locale, statul Român începe să se ocupe de copiii supradotați. La Baia Mare, profesori și specialiști în educație au scris un ghid de sprijin pentru profesorii care au în clasă copii supradotați și pentru părințiilor lor.

Este disponibil online și are informații care se vor complete despre copiii supradotați, de la miturile care circulă în ceea ce îi privește, cum ar fi cel că ei se vor descurca oricum, nu au nevoie de ajutor, până la descrierea diferitelor tipologii de copii supradotați, pentru ca profesorii să îi poată identifica.

În ghid sunt propuse idei de activități adaptate

De asemenea, ghidul cuprinde și strategii de educație pe cicluri de învățământ și idei de activități adaptate. Numărul copiilor supradotați din România nu este cunoscut. Estimările sunt vagi, merg de la 200.000, până la jumătate de milion. Statul nu are o strategie pentru ei, sunt doar asociații private unde aceștia își pot atinge potențialul.

Recomandări

VREM O ȘCOALĂ CA AFARĂ
URSULA CERE CONCURENȚĂ ECHITABILĂ CHINEI
BELLA IA PAUZĂ DE LA MODELING
RUBLEV CÂȘTIGĂ LA MADRID
CUM STĂM LA SPERANȚA LA VIAȚĂ
CIOLACU CHELTUIE PESTE BUGETARE

Singura școală pentru copii supradotați a fost deschisă în 2020, este tot privată, iar taxele încep de la 5.400 de euro pe an la grădiniță, până la 12.500 de euro pe an la liceu.

„În prima parte a materialului sunt redate aspectele teoretice care fac referire la delimitările conceptuale, caracteristici din punct de vedere psihologic și educaționale ale copiilor supradotați, strategii educaționale naționale și reglementări legislative, strategii și metode de evaluare didactice, dar și modalități concrete de identificare a copiilor cu abilități înalt funcționale. Un capitol aparte pune accent pe rolul consilierilor, cadrelor didactice, părinților în susținerea acestei categorii de copii”, conform ghidului.

Citește și: