- Peste 20 de ordine de ministru și hotărâri de guvern trebuiau implementate.
- România se află în cel mai critic punct la educației.
- Bugetul de stat a alocat 4,1% din PIB sisemului educațional.
Peste 20 de ordine de ministru și hotărâri de guvern care să pună în aplicare prevederile din legile educației trebuiau să fie implementate până la 1 ianuarie. Deși termenul a fost stabilit prin ordin de ministru, nimic nu a apărut încă. Ba mai mult, Guvernul pregătește o ordonanță de urgență prin care să decaleze termenele la 1 septembrie.
Toate acestea în contextul în care 2024 ar trebui să fie un an de reformă după dezastrul de la testele PISA și decizia de a aloca o cifră record de 4,1% din PIB pentru sistemul educațional.
Pare că ne aflăm în cel mai critic punct al Educației din România, însă doar promitem reforme în loc să și aducem schimbări concrete.
Care e situația?
„Politicul nu va lua niciodată decizii curajoase pentru Educație. Ca în orice categorie, atitudinea este de a nu ridica praful, de a nu deranja. Ordonanța prevede niște reduceri de cheltuieli în sectorul public.
Este mai bine că s-au aloca mai mulți bani educației, probabil din cauza protestelor profesorilor. Banii vin din mai multe părți și există oportunitate pentru legislația secundară care va fi implementată doar dacă nu există tensiuni sociale. Tensiunile sociale sunt inevitabile.
Reforma rămâne la nivelul școlii, directorul va avea putere de decizie. Nu avem schimbări la bacalaureat, iar bogații sunt cei care vor avea acces la meditații”, a declarat Daniela Vișoianu pentru Aleph News.
Citește și