- Profesorii trebuie să organizeze elevii să lase curățenie în clasă
- Profesoara Ramona Milu spune că educația nu se face doar la ore
- Cei care nu sunt de acord cu proiectul spun că nu suntem în Japonia
România Educată bate palma cu România Curată! Pe tineri ne bazăm să scăpăm de murdăria țării. Initiativa prinde viață la un colegiu din Câmpina – de la o profesoara care si-a pus elevii să facă curătenie in clase. Profesoara pretinde că și asta ține de meseria de profesor – să îi formeze pentru viață și nu doar să predea 50 de minute la clasă. Inițiativa nu are succesul garantat – s-a format un grup de profesori care contestă ideea – pentru că sunt oameni plătiți separat pentru curățenie.
Nu se ceartă doar profesorii între ei, ci și elevii. Mai multe asociații județene ale elevilor acuză organizația națională că nu ii reprezintă pe bune – ci face blatul cu Ministerul Educației, iar propunerile pentru noul statut al elevului sunt inaplicabile și periculoase. O profesoară de la un liceu din Câmpina a propus spre dezbatere un subiect care a stârnit numeroase reacții: profesorii îi pot pune pe elevi să-și facă singuri curățenie în clasă?
Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc), Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE), Asociația Elevilor din București și Ilfov(AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM) și Asociația Elevilor din Timiș (AETm) trag un semnal de alarmă cu privire la „propunerile inaplicabile și periculoase înaintate de Consiliul Național al Elevilor (CNE) pentru noul Statut al Elevului”.
CNE a publicat joi un document cu propuneri pentru conținutul noului Statut al Elevului. „Deși acesta este intitulat PROPUNERI, documentul pare a fi mai mult o formă finală a Statutului, gata de promulgat, decât un set de doleanțe ale elevilor, ceea ce ridică suspiciuni cu privire la autorii și intențiile acestui document”, susțin asociațiile menționate prin intermediul unui comunicat de presă.
Semnatarii consideră că documentul va duce la dizolvarea asociațiilor de elevi
„Această formă a statutului este un potențial pericol de dizolvare pentru toate asociațiile de elevi din țară, deoarece la secțiunea a II-a, art. 38, sunt impuse condiții pentru existența asociațiilor de elevi, care nu pot fi îndeplinite de nicio organizație nonguvernamentală.
Articolele problematice prevăd ca și condiții de reprezentativitate a unei asociații, să aibă filiale în cel puțin 50%+1 din liceele din județ, condiție absurdă pentru o organizație în care elevii nu sunt obligați să se înscrie, și să aibă cel puțin 5 membri în fiecare liceu din județ. Practic, vor ca asociațiile de elevi să funcționeze și să fie reglementate ca CNE, lucru imposibil prin caracterul opțional al înscrierii într-o asociație și prin faptul că noi operăm cu un singur Birou de Conducere (BC) la nivel județean, nu cu un sistem progresiv de tip Matryoshka, cu Birouri Executive pe nivel școlar, județean și național. Prin aceste măsuri, se va fura independența și libertatea elevilor, dizolvând asociațiile independente reprezentative, lăsând doar opțiunea de a adera la CNE, organ dependent, creat și influențat de Ministerul Educației”, este concluzia semnatarilor comunicatului de presă.
Citește și
- Avertismentul lui Xi Jinping înainte de alegerile din Taiwan: „Reunificarea cu China este inevitabilă”
- Scandal în Moscova: Ksenia Sobchak, presupusa fină a lui Putin, prezentă la o petrecere a celebrităților „Aproape Goale”. Reacțiile acide nu au întârziat să apară
- Războiul activelor rusești: Peskov amenință liderii G7 cu „lista Kremlinului” dacă vor confisca activele înghețate ale Rusiei de 300 de miliarde de dolari