• Proiectele legilor privind învățământul preuniversitar și superior, împreună cu rapoartele comisiei de specialitate, vor fi supuse votului în plenul Senatului, ca for decizional, începând de astăzi.
  • Comisia de învățământ a Senatului a emis un raport favorabil sâmbătă, cu amendamente admise și respinse, privind proiectul legii învățământului preuniversitar.
  • Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că noile legi ale educației reprezintă un moment istoric.

Proiectele legilor privind învățământul preuniversitar și superior, împreună cu rapoartele comisiei de specialitate, vor fi supuse votului în plenul Senatului, ca for decizional, începând de astăzi.

Comisia de învățământ a Senatului a emis un raport favorabil sâmbătă, cu amendamente admise și respinse, privind proiectul legii învățământului preuniversitar.

Reprezentanții opoziției au votat împotrivă. Proiectul legii învățământului preuniversitar a fost dezbătut săptămâna trecută, iar printre amendamentele adoptate de comisie este cel care permite depășirea efectivului maxim de elevi dintr-o grupă sau clasă cu peste doi elevi, cu aprobarea Ministerului Educației.

Recomandări

VICTIMA RĂMÂNE ANONIMĂ
CE VEZI LA PARIS?
CEL MAI MARE BARAJ
CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?

Ce spune ministrul Deca

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a precizat că noile legi ale educației reprezintă un moment istoric. „Suntem într-un moment istoric în care, după 12 ani, avem o nouă lege a educaţiei, a treia în perioada postdecembristă. Ştim cu toţii cât interes există, cât de schimbată a fost legea 1 – care a fost extrem de vizionară la vremea ei – şi cred că este momentul să respectăm cu toţii efortul depus de fiecare dintre noi şi să ne asumăm că acest consens numit cele două legi ale educaţiei va fi sprijinit în procesul de implementare şi pe mai departe”, a transmis ministrul.

Amendamente adoptate

O altă modificare prevede că în școlile izolate geografic sau cu efective mai mici decât cele prevăzute de lege, care nu posibilitatea asigurării transportului școlar, se pot organiza clase simultane, cu excepția clasei a VIII-a, indiferent de numărul de elevi.

Un alt amendament adoptat de comisie stabilește că decizia care privește instalarea unui sistem de supraveghere audio-video în școală este luată de către profesori, părinți sau majoritatea elevilor majori.

Costul standard per antepreșcolar/preșcolar/elev este calculat pentru fiecare nivel de învățământ, filieră și profil, potrivit unui alt amendament adoptat.

De asemenea, se prevede că „personalul didactic de predare titular din învăţământul preuniversitar căruia nu i s-a emis decizia de pensionare poate fi menţinut, la cerere, anual, ca titular în funcţia didactică, şi peste vârsta standard de pensionare, până la vârsta 70 de ani; cererea se soluţionează în termen de 30 zile de la data înregistrării la secretariatul unităţii de învăţământ, prin decizie motivată, care se comunică în termen de 5 zile lucrătoare de la data emiterii”.

Un alt amendament spune că transferul beneficiarilor primari ai educației în cadrul sistemului de învățământ preuniversitar se realizează conform unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Educației.

Citește și: