• Agenția de sănătate publică face o schimbare de abordare după ce a fost criticată că a subestimat potențialul de transmitere asimptomatică a virusului.
  • Agenția le-a recomandat acum copiilor care locuiesc cu o persoană infectată cu coronavirus să rămână acasă.
  • Suedia a avut pe tot parcursul pandemiei 6.681 de decese – una dintre cele mai mari rate ale mortalității pe cap de locuitor din Europa.

Agenția de sănătate publică din Suedia a făcut o schimbare radicală în abordarea pandemiei, cedând în fața criticilor care au susținut că a subestimat potențialul de transmitere asimptomatică a Covid-19, informează Financial Times.

Agenția a declarat marți că le-a recomandat copiilor care locuiesc cu o persoană infectată cu coronavirus să rămână acasă, spre deosebire de recomandărilor anterioare, prin care copiii erau încurajați să meargă la școală sau la grădiniță chiar dacă au în casă pe cineva infectat.

Suedia a fost singura țară din UE care nu a impus un blocaj în primul și în al doilea val al pandemiei. Suedia iese însă în evidență și prin reguli de carantină mult mai puțin restrictive decât în aproape orice altă țară europeană și nu a impus nici obligativitatea purtării măștii de protecție.

Recomandări

CE FACEM CU POLUAREA?
CIOLACU ÎNCHEIE DISCUȚIILE CU PIEDONE
VENEȚIENII IES ÎN STRADĂ
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
RĂMÂNE TRUMP FĂRĂ IMUNITATE?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Joacim Rocklov, epidemiolog la Universitatea din Umea, un critic al acestei abordări a Suediei, a declarat că țara a suferit un „eșec sistemic”, în mare parte din cauza faptului că a minimalizat riscurile transmiterii asimptomatice. „Nu s-a făcut nicio testare a persoanelor asimptomatice, nici măcar a celor care se întorc din vacanță din străinătate. E o greșeală”. Capacitatea Suediei de testare și urmărire a contactelor a rămas în urma vecinilor săi nordici, testele fiind încă rezervate aproape exclusiv celor cu simptome.

Epidemiologul de stat Anders Tegnell a respins până săptămâna trecută ideea că ținerea copiilor acasă, dacă unul dintre părinți a fost infectat, ar ajuta la controlul răspândirii bolii. Acesta a insistat marți că agenția de sănătate publică nu și-a schimbat punctul de vedere cu privire la relativa lipsă de importanță a transmiterii asimptomatice.

Tegnell a susținut că măsura de a ține copiii acasă nu are nimic de-a face cu cazurile asimptomatice, ci a fost luată pentru a se asigura funcționarea cât mai normală a școlilor, dat fiind volumul mare de muncă pe care profesorii ar depune-o pentru a primi elevii din familiile în care există un purtător al virusului. Întrebat cât de mare ar fi impactul acestei măsuri asupra infecțiilor, Tegnell a spus că acesta ar fi unul „destul de mic”.

Strategia Suediei a fost din ce în ce mai controversată în țară și în străinătate după ce declarațiile repetate ale autorităților potrivit cărora țara ar fi mai puțin afectată de un al doilea val de Covid-19 în toamnă și în iarnă decât vecinii săi nordici s-au dovedit a fi eronate. Suedia a raportat 517 de decese cu Covid-19 de la jumătatea lunii până vinerea trecută, în timp ce Norvegia – cu o populație de două ori mai mică – a avut 328 de decese pe toată durata pandemiei. Suedia a avut în total 6.681 de decese – una dintre cele mai mari rate ale mortalității pe cap de locuitor din Europa.