• Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla vor fi încoronați pe 6 mai în cadrul unei ceremonii care care se așteaptă să fie un eveniment cu fast.
  • Regele Charles al III-lea va opta pentru o alegere mai modernă pentru ținuta de la ceremonie, va fi încoronat în uniforma sa militară.
  • Ultima dată când Marea Britanie a văzut o rochie de încoronare a fost în timpul ceremoniei de încoronare a regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953.

Regele Charles al III-lea și regina consoartă Camilla vor fi încoronați pe 6 mai în cadrul unei ceremonii care care se așteaptă să fie un eveniment cu fast. Palatul Buckingham a precizat într-o declarație că ceremonia va avea loc la Westminster Abbey și va fi condusă de arhiepiscopul de Canterbury. „Încoronarea va reflecta rolul monarhului în prezent și va privi spre viitor, fiind în același timp înrădăcinată în tradițiile și fastul de lungă durată”, a adăugat palatul, scrie The Independent.

Se înțelege că regele va opta pentru o alegere mai modernă pentru ținuta de la ceremonie. În loc de ciorapii de mătase și pantalonii tradiționali purtați la încoronările din trecut, s-a raportat că monarhul va fi încoronat în uniforma sa militară. Prin urmare, este de așteptat ca rochia de încoronare a Camillei să fie, de asemenea, mai modernă în comparație cu versiunile anterioare, care tind să includă modele ornamentate și materiale somptuoase.

Ultima dată când Marea Britanie a văzut o rochie de încoronare a fost în timpul ceremoniei de încoronare a regretatei regine Elisabeta a II-a, în 1953. Aceasta a purtat o rochie din satin de mătase cu mâneci scurte broderii elaborate, linii alternante de mărgele de aur, diamante și perle. Aceasta a fost creată de Norman Hartness, care a îmbinat două dintre cele opt modele pe care le-a prezentat reginei pentru a crea rochia ei.

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Cine va crea rochia?

În februarie, s-a aflat că regina consoartă a ales ca prietenul ei, Bruce Oldfield, îi va crea rochia de încoronare. Creatorul de modă britanic lucrează frecvent cu familia regală și a fost designerul preferat al , Prințesei de Wales, Diana. Designul rochiei de încoronare a fost decis în colaborare cu Camilla, dar va rămâne secret până în ziua ceremoniei.

O sursă a declarat pentru The Telegraph: „Camilla are o prietenie foarte strânsă cu Bruce, care durează de mulți ani. Din multe puncte de vedere, este alegerea naturală și evidentă. „Camilla are încredere în Bruce pentru că a realizat rochii pentru atât de multe ocazii importante pentru ea în ultima vreme.”

Regina consort a purtat o rochie complet albă, decorată cu mărgele albe și diamante de Oldfield, atunci când a participat la deschiderea oficială a Parlamentului din 2016, în timpul căreia era încă Ducesă de Cornwall. De asemenea, ea a purtat un model Oldfield la premiera filmului James Bond din 2021, No Time to Die, o rochie albastră cu paiete.

Va purta Camilla un mantou?

În mod tradițional, monarhii și consorții lor au purtat rochii spectaculoase pentru evenimentele de încoronare. Robele de încoronare sunt destul de extravagante, fiind de obicei confecționate din mătase, catifea și dantelă, și împodobite sau căptușite cu hermină.

Prințul Philip a purtat o robă de încoronare din catifea roșie în timpul ceremoniei Reginei, care avea o garnitură de hermină și un umăr acoperit cu un fular de hermină.

Dar dacă regele și regina consort vor purta hainele tradiționale rămâne sub semnul întrebării, deoarece se presupune că monarhul își dorește o ceremonie mai modernă.

Ce coroană va purta Camilla

În februarie s-a stabilit că regina consort va purta coroana reginei Maria la încoronare, dar nu va folosi controversata coroană Koh-i-noor și nici replica acesteia.

Palatul Buckingham a declarat că Camilla va fi prima consoartă care va refolosi o coroană la o încoronare în loc să comande una nouă. Bijutierul Coroanei efectuează „modificări și adăugiri minore” la coroană, care va fi repoziționată cu diamantele Cullinan III, IV și V. Acestea făceau parte din colecția personală de bijuterii a regretatei regine.

Ce bijuterii va alege Camilla

Camilla va purta probabil un inel ceremonial, cunoscut sub numele de inelul reginei consort, pentru a simboliza faptul că este „căsătorită” cu poporul.
Charles va avea un inel special plasat pe al patrulea deget pentru a simboliza și el acest lucru. Inelul reginei consort a fost realizat în 1831 pentru regina Adelaide, soția regelui William al IV-lea.

Ultima dată a fost folosit pentru încoronarea Reginei Mamă împreună cu soțul ei, Regele George al VI-lea, în 1937.

Citește și