• Dune: Partea a doua, a avut vânzări interne solide de 81,5 milioane de dolari, în primul weekend.
  • Continuarea a devansat prima parte a filmului Dune, care a avut o încasare de 41 de milioane de dolari.
  • Veniturile din box office sunt în scădere cu 13,5% față de anul trecut în aceeași perioadă.

Dune: Partea a doua, mult-așteptata continuare a uneia dintre cele mai populare adaptări science fiction din ultimii ani, și-a asigurat locul întâi în weekendul de debut, cu vânzări interne solide de 81,5 milioane de dolari, potrivit estimărilor studioului. La nivel mondial, filmul a obținut încasări de 178,5 milioane de dolari, scrie CNN.

„Este exact ceea ce avea nevoie box office-ul și mult mai mult decât oricare dintre noi ar fi putut prezice”, a declarat Jeff Goldstein, președintele distribuției interne la Warner Bros. Pictures. „Acest lucru este valabil mai ales având în vedere că este un film SF, un gen greu de pătruns. Și am obținut încasări de 178,5 milioane de dolari la nivel mondial, ceea ce este o adevărată performanță.”

Continuarea a devansat prima parte a filmului Dune, care a avut o încasare de 41 de milioane de dolari când a fost lansat în cinematografe în octombrie 2021. Potrivit datelor Comscore, Dune: Part Two este cea mai mare „deschidere” pentru Timothee Chalamet, Rebecca Ferguson și Austin Butler. Este, de asemenea, filmul cu cele mai mari încasări al regizorului Denis Villeneuve.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

Patruzeci și opt la sută din vânzările totale din box office-ul național din acest weekend au provenit din formate mari premium, cum ar fi IMAX 70 mm, IMAX Digital și Dolby Cinema, unde biletele se vând la prețuri ușor mai mari decât cele din cinematografele de dimensiuni obișnuite.

„Dune: Partea a doua” este filmul cu cele mai mari încasări din acest an în weekendul de deschidere din 2024. Veniturile din box office sunt în scădere cu 13,5% față de anul trecut în aceeași perioadă, arată datele Comscore.

Asta în ciuda faptului că au fost lansate mai multe filme în cinematografe, 15 filme fiind lansate până acum în acest an, față de 12 în aceeași perioadă în 2023. În timp ce 2024 încă depășește cu mult performanțele din 2021 și 2022. Între 1 ianuarie și 3 martie 2019, 18 lansări în cinematografe au obținut peste 1,5 miliarde de dolari, cu 36,4% mai mult decât cele 996 de milioane de dolari încasate până acum în acest an.

Dar succesul lui Dune: Partea a doua evidențiază natura evolutivă a industriei și importanța de a oferi publicului povești convingătoare pentru a atrage oamenii în cinematografe, spun experții din industrie.

În ultimii trei ani, lunile februarie și martie au găzduit în mod fiabil lansări de filme din francize și proprietăți consacrate, printre care The Batman, Creed III și Uncharted. Studiourile s-au bazat în mod tradițional pe lunile de blockbuster de vară, pe sezonul sărbătorilor de iarnă, pe vacanța de primăvară, pe Ziua Îndrăgostiților și pe weekendul prelungit de Ziua Președintelui pentru încasări, dar sezonul de la sfârșitul iernii și începutul primăverii s-a dovedit a fi un pariu mai sigur decât lunile de ianuarie, august și septembrie, care sunt deseori mai întârziate.

„Este suficient să ne uităm la diferența dintre Dune: Partea a doua și restul filmelor din acest weekend pentru a vedea cât de benefică a fost pentru film această dată de lansare, mutată din octombrie anul trecut în acest weekend”, a declarat Dergarabedian.

Citește și