• Academia Americană de Film a început să premieze la Oscar cele mai bune costume în 1948.
  • Colleen Atwood, preferata regizorului Tim Burton, a obținut 4 trofee pentru „best costumes”.
  • În filmul premiat la Oscar, „Cleopatra”, Elizabeth Taylor a purtat peste 60 de costume.

Începe numărătoarea inversă pentru gala Oscar. Duminică noapte afli câștigătorii. Prima ediție a avut loc la 16 mai 1929. Câteva decenii mai târziu, în 1984, Academia Americana de Film a introdus un trofeu și pentru cele mai bune costume.

Inițial erau acordate două trofee unul pentru filme alb-negru și celălalt pentru color. Treptat, Hollywood-ul a încetat să mai producă filme alb-negru pentru publicul larg așa că a ramas o singură categorie: „Best Costume Design”.

În ultimii 20 de ani, premiile au fost împărțite între trei creatoare de costume: Colleen Atwood, preferata regizorului Tim Burton cu 4 trofee, Milena Canonero, favorita lui Stanley Kubrick și a lui Wes Anderson cu 4 Oscaruri și Sandy Powell, preferata lui Martin Scorsese și Tom Haynes cu 3 trofee.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Primul film care a rămas în istorie este Roman Holiday, din 1953. Filmul alb-negru care a marcat debutul lui Audrey Hepburn în Hollywood. Costumele create de Edith Head au fost simple și elegante. Nu aveau detaliile minuțioase, dar stilul atemporal creat special pentru silueta lui Hepburn a devenit o referință constantă în lumea modei.

Urmează Cleopatra, filmul din 1963 cu Richard Burton si Elizabeth Taylor protagoniști. Au fost realizate peste 26.000 de costume pentru acest lungmetraj, iar Cleopatra, interpretată de Elizabeth Taylor a avut 65 de tinute diferite, un record la vremea respectivă. Cel mai spectaculos costum a fost capa aurie care imita aripile unui phoenix.

Citește și: