• Europa se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică”, arată o analiză recentă.
  • Aproape toată lumea de pe continentul european trăiește în zone cu niveluri periculoase de poluare a aerului.
  • În Macedonia de Nord și Serbia, populația respiră un aer de 4 ori mai poluat decât limita OMS.
  • Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria au dublul recomandărilor OMS.

98% din cetățenii Uniunii Europene respiră aer extrem de poluat, astfel, continentul se confruntă cu o „criză gravă de sănătate publică” care duce anual la peste 400.000 de decese, conform unei analize The Guardian.

De la imaginile detaliate din satelit și măsurătorile a peste 1.400 de stații de monitorizare la sol arată că 98% dintre europeni trăiesc în zone cu poluare cu particule fine extrem de dăunătoare, care depășeșc recomandările OMS.

The Guardian a lucrat cu experți în poluare pentru a produce o hartă interactivă care dezvăluie zonele cele mai afectate de pe continent. Măsurătorile se referă la particulele în suspensie, cu diamentrul mai mic de 2,5 micrometri, care sunt produse în mare parte din arderea combustibililor fosili. Problema este că unele dintre care unele pot trece prin plămâni și în fluxul sanguin, afectând aproape fiecare organ din organism.

Orientările actuale ale OMS afirmă că concentrațiile medii anuale de PM2,5 nu trebuie să depășească 5 micrograme pe metru cub (µg/m 3 ). Noua analiză a constatat că doar 2% din populația Europei trăiește în zone aflate în această limită.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Care sunt cele mai afectate țări

Europa de Est este mai poluată decât Europa de Vest, cu excepția Italiei. Jumătate din populația Macedoniei de Nord și a Serbiei respiră un aer cu un nivel de poluare de patru ori mai mare decât cifra OMS. Rezidenții din Europa de Est – Serbia, România, Albania, Macedonia de Nord, Polonia, Slovacia și Ungaria au dublul recomandărilor OMS.

În Germania, trei sferturi din populație trăiește cu mai mult de două ori nivelul de poluare. În Spania, această cifră este de 49%, iar în Franța este de 37%. În Marea Britanie, trei sferturi din populație trăiește în zone în care expunerea este între una și două ori mai mare decât indicațiile OMS. În Suedia, nu există nicio zonă în care PM2,5 să atingă mai mult de două ori cifra OMS, iar nordul Scoției este printre puținele zone din Europa în care nivelul este cel recomandat de OMS.

Ce măsuri se iau

Săptămâna trecută, Parlamentul European a votat să adopte liniile directoare ale OMS privind PM2,5 până în 2035, dar experții spun că trebuie luate măsuri urgente acum. Ei indică un număr tot mai mare de dovezi care arată că poluarea aerului afectează aproape fiecare organ din corp, de la boli de inimă și plămâni la cancer și diabet, depresie și boli mintale până la tulburări cognitive și greutate mică la naștere.

Citește și: