• Acordul Brexit a dominat agenda summitului UE de la Bruxelles
  • Boris Johnson vrea „o schimbare fundamentală” în discuțiile despre Brexit
  • „Mărul discordiei” pentru a avea un acord Brexit este pescuitul în apele britanice
  • Cu sau fără acord, sunt 10 săptâmâni până la finalul perioadei de tranziție

Summitul de la Bruxelles s-a încheiat. Principalul subiect de pe agendă, un acord Brexit, nu a reușit să fie negociat cu oficialii britanici. Boris Johnson este nemulțumit și le-a spus britanicilor să fie gata de o înțelegere cu țările Uniunii Europene, similară cu cea a Australiei.

Asta înseamnă fără un acord, dar pe principiile de liber schimb în baza înțelegerilor Organizației Mondiale a Comerțului. Președintele Franței, Emmanuel Macron crede că mărul discordiei este pescuitul în apele britanice, folosit ca un subiect tactic de britanici.

Emmanuel Macron, președintele Franței: „Dacă nu va fi o înțelegere, pescarii noștri nu vor avea acces în apele britanice, așa este. Dar dacă nu avem un acord, Regatul Unit nu va avea acces la sistemul energetic european, la piața noastră unică de energie. Acest lucru îi costă mai multe miliarde de euro pe an.”

Recomandări

MACRON CERE ARMĂ NUCLEARĂ PENTRU UE
CE FACEM CU POLUAREA?
CHINA AVERTIZEAZĂ SUA
BANII PENTRU UCRAINA RĂMÂN ÎN SUA
NO MORE EMMA?
SORANA MERGE ÎN TURUL 3 LA MADRID OPEN

Totuși, liderii europeni mai cred într-un acord cu Marea Britanie până pe 1 ianuarie 2021.

Mark Rutte, prim-ministrul Olandei: „Interpretarea mea și pe cât îl cunosc pe Boris Johnson, este puțin mai pozitiv. Într-un sens pe care el, implicit, a semnalat că dorește să continue discuțiile și că speră că este posibil un compromis.”

Micheal Martin, prim-ministru Irlandei: „Cred că Europa este foarte pregătită pentru un acord. Și cred că, judecând după evaluarea și prezentarea lui Michel Barnier la Consiliul European de ieri după-amiază, evaluarea mea ar fi că, în acest sens, există în mod clar loc pentru un acord.”

Charles Michel, președintele Consiliului European: „Suntem hotărâți să ajungem la o înțelegere, dar nu cu orice preț. Și repet, nu este surprinzător faptul că condițiile de concurență echitabile, pescuitul sunt subiecte foarte importante pentru UE, pentru cele 27 de state membre.”