- Candidații susținuți de PTI au câștigat un număr semnificativ de locuri în Adunarea Națională, dar nu au obținut majoritatea simplă necesară pentru a forma guvernul.
- Partidul lui Nawaz Sharif, cu sprijinul militar, își consolidează poziția în ciuda exilului fostului premier.
- Cu niciun partid care să obțină majoritatea, formarea unui guvern de coaliție devine inevitabilă.
Pakistanezii încă nu știu ce partid va forma următorul guvern sau cine va fi următorul lor prim-ministru la patru zile după alegerile generale, conform BBC.
În ciuda condamnării pe care a săvârșit-o fostul premier Imran Khan și a numeroaselor obstacole aruncate în fața partidului său, Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI), candidații independenți susținuți de partid i-au uimit pe observatori câștigând 93 din cele 256 de locuri în Adunarea Națională. Cu toate acestea, este cu mult sub majoritatea simplă de 169 de persoane, necesară pentru a forma un guvern.
Pakistan Musulman League Nawaz (PML-N) a fostului premier Nawaz Sharif a ajuns pe locul al doilea, cu 75 de locuri. Era vizibil că are sprijinul puternicilor militari ai țării și se aștepta să ajungă la victorie, la cinci ani după ce a părăsit Pakistanul în dizgrație.
Partidul Popular Pakistan (PPP), condus de Bilawal Bhutto Zardari, s-a clasat pe locul al treilea, cu 54 de locuri.
Constituția prevede că partidele politice trebuie să formeze un guvern până la 29 februarie sau la trei săptămâni după ziua alegerilor. Adunarea Națională are în total 366 de locuri, dintre care 266 sunt decise prin vot direct și 70 sunt rezervate, 60 pentru femei și 10 pentru non-musulmani. Acestea sunt alocate în funcție de puterea fiecărui partid în adunare.
„Este un mandat fragmentat în care niciuna dintre partide nu are o majoritate simplă. Și totuși vor trebui să găsească un teren comun sau să formeze o coaliție pentru a exista”, a declarat analistul politic Rafiullah Kakar.
În timp ce atât PTI, cât și PML-N au declarat victoria, un guvern de coaliție pare inevitabil. Pe măsură ce certurile continuă, candidații independenți care nu au câștigat au inundat tribunalele cu acuzații de fraudare a voturilor. Susținătorii PTI au organizat și proteste în afara birourilor Comisiei Electorale din întreaga țară.
Citește și: