• Burduja a depus plângere la Parchetul General pentru o tentativă de deepfake.
  • Pe o pagină falsă de Facebook a apărut un clip în care el promova investiții inexistente.
  • Prin deepfake, tu ai fost înșelat, iar Burduja spune că i-a fost pătată reputația.

Inteligența artificială nu este folosită întotdeauna cu gânduri bune. A pățit-o inclusiv Sebastian Burduja, cel în al cărui mandat a fost creat Ion, primul consilier cu inteligență artificială al Guvernului. Acum este ministrul Energiei și, cu ajutorul AI, cineva s-a folosit de imaginea și vocea sa pentru promovarea în fals a unei scheme de investiții inexistente.

În urmă cu câteva zile, pe o pagină falsă de Facebook, intitulată „HTPPY”, a fost postat un videoclip deepfake în care Sebastian Burduja a fost reprezentat promovând fals o schemă de investiții inexistente a companiei ENEL. Burduja a considerat că acest videoclip îi folosește imaginea și vocea pentru a înșela publicul pe această platformă fictivă.

El a considerat că nu doar reputația sa a fost denigrată, ci și Ministerul Energiei, unde el este ministru. De asemenea, el a considerat că și Ministerul Digitalizării trebuie să aibă o reacție pentru că imaginea lui și vocea au fost folosite tocmai pentru că el a fost cel care a adus în România legea securității în online.

Recomandări

CINE-I „DI VINĂ”?
UE DĂ 9 MIL € PT. CHIRURGIA CU HOLOGRAME
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
CAMPUS „MADE IN CHINA”
TU CE CONDUCI AZI?
XENOTRANSPALNTUL E NOUA ARMĂ A MEDICINII

„Tehnologia deepfake, care utilizează inteligența artificială pentru a crea conținut fals, devine o amenințare tot mai mare la adresa democrației noastre constituționale prin răspândirea dezinformării”, semnalează ministrul.

El lansează un apel la adresa tuturor cetățenilor, cerându-le să rămână „vigilenți și să evite capcanele deepfake, precum și site-urile fictive care solicită transferuri financiare. Este crucial să conștientizăm că, în domeniul energetic, atunci când se anunță vânzarea de acțiuni sau emiterea de obligațiuni, acestea se fac întotdeauna prin canale oficiale și sigure, cum ar fi Bursa de Valori sau alte instituții financiare recunoscute”.

Citește și