• Președintele turc Tayyip Erdogan își propune să își prelungească mandatul pentru al treilea deceniu în alegerile de duminică.
  • Erdogan a primit luni un nou impuls datorită susținerii unui politician naționalist care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur.
  • Alegerile vor decide nu numai cine va conduce Turcia, ci și cum va fi guvernată, încotro se îndreaptă economia sa și care va fi forma politicii sale externe.

Președintele turc Tayyip Erdogan își propune să își prelungească mandatul pentru al treilea deceniu în alegerile de duminică, cu un impuls în favoarea sa în turul al doilea, după ce primul tur de scrutin l-a devansat pe contracandidatul său, Kemal Kilicdaroglu, scrie Reuters.

Susținut deja de o majoritate parlamentară obținută de Partidul său AK, de rădăcini islamiste, și de aliații săi la 14 mai, Erdogan a primit luni un nou impuls datorită susținerii unui politician naționalist care s-a clasat pe locul al treilea în primul tur.

Alegerile vor decide nu numai cine va conduce Turcia, ci și cum va fi guvernată, încotro se îndreaptă economia sa și care va fi forma politicii sale externe. Kilicdaroglu, care a primit sprijinul unui alt lider de extremă dreapta, este susținut de o alianță de șase partide, inclusiv de Partidul Republican al Poporului (CHP).

Recomandări

CINE VA PRELUA ȘEFIA C.E.
NOU COD PENTRU SCHENGEN
NE LIPSEȘTE EDUCAȚIA FINANCIARĂ?
NE-A SALVAT VACCINUL?
CIOLACU: COALIȚIA NU SE RUPE
O ROMÂNCĂ ARBITREAZĂ LA UEFA

Erdogan, cel mai longeviv lider al Turciei moderne, a promovat ratele scăzute ale dobânzilor la nivel național, în timp ce și-a afirmat influența turcă în regiune și a slăbit legăturile membrului NATO cu Occidentul.

Alegerile au loc la trei luni după ce cutremurele din sud-estul Turciei au provocat moartea a peste 50.000 de persoane.

Citește și