- Germania și Italia au semnat un „plan de acțiune” care se concentrează asupra unei cooperări mai mari.
- Cei doi lideri și guvernele lor par a forma o alianță imposibilă.
- În plan, Berlinul și Roma se angajează să intensifice dialogul regulat.
Alianța aparent imposibilă dintre Meloni și Scholz capătă contur. Germania și Italia au semnat un „plan de acțiune” care se concentrează asupra unei cooperări mai mari în mai multe domenii, de la energie la apărare, scrie Reuters.
Cu Scholz din partea social-democraților de centru-stânga și Meloni din partea de dreapta Frații Italiei, cei doi lideri și guvernele lor par a forma o alianță imposibilă. Cu toate acestea, în condițiile în care Europa se confruntă cu războiul din Ucraina, îngrijorările cu privire la migrația ilegală și o luptă pentru noi surse de energie, liderii primei și celei de-a treia economii ca mărime din zona euro au discutat în ultimul timp, de mai multe ori, pe o serie de probleme.
Ce include acest „plan de acțiune”?
În plan, Berlinul și Roma se angajează să intensifice dialogul regulat – de exemplu prin întâlniri ale miniștrilor lor de apărare și de externe – și să se coordoneze mai strâns cu privire la politicile cheie, în general. Faptul că documentul este un plan, și nu un tratat, subliniază alianța ceva mai puțin strânsă dintre Germania și Italia, în comparație cu relațiile pe care fiecare dintre cele două, în parte, o are cu Franța – a doua cea mai mare economie a zonei euro. Hai să vezi ce a declarat Scholz după întâlnire.
„Suntem de acord că dorim să ne extindem cooperarea în domeniul energiei pentru a consolida securitatea pe termen lung a aprovizionării și a transformării. Este deosebit de important să extindem coridorul pentru gaz și hidrogen. Prin intermediul unei noi conducte care traversează Alpii, dorim să creștem securitatea aprovizionării celor două țări. În același timp, dorim să încheiem rapid un acord germano-italian privind gazele și solidaritatea”, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Citește și
- Patru avioane de luptă Eurofighter din Germania au sosit miercuri în țara noastră. Piloții vor oferi sprijin României la supravegherea spaţiului aerian
- World Press Photo of the Year definește fotografia în era A.I.. Sorin Onișor, fotograf: „Nimic nu se compară cu interacțiunea pe care o am cu natura”
- ANOSR a înaintat către Ministerul Educației un raport care vizează noi reglementări. Președintele alianței: „Documentul înaintat este unul destul de complex, sperăm să fie adoptat în totalitate”